Suomen talvi laittaa ammattitaidon testiin – Rönsyröllin elvytysoperaatio vaikuttaa onnistuneen Tuosan golfkentällä

28.3.2017 10:33
Kuva: Mika Strandén
Viipurin Golfin kenttämestarin Pasi Pulkkisen mukaan paljon pelaavat golfarit tietävät hyvin esimerkiksi eri leikkuukorkeuksista ja heinän tiheyksistä sekä niiden vaikutuksesta pallon liikkeeseen. — Sitä syvemmälle meneminen on oma maailmansa, Pulkkinen toteaa.
Viipurin Golfin kenttämestarin Pasi Pulkkisen mukaan paljon pelaavat golfarit tietävät hyvin esimerkiksi eri leikkuukorkeuksista ja heinän tiheyksistä sekä niiden vaikutuksesta pallon liikkeeseen. — Sitä syvemmälle meneminen on oma maailmansa, Pulkkinen toteaa.

Rönsyröllin elvytysoperaatio vaikuttaa onnistuneen Tuosan golfkentällä Lappeenrannassa.

Ailahteleva talvi synnytti tammikuussa kentän viheriöille tiiviin jääkannen, jonka murskausoperaatio aloitettiin kenttähenkilökunnan nenien hälyttämänä.

Heinälajike selviää hapettomissa oloissa kuutisen viikkoa.

— Haistelimme, milloin maa alkaa käymään. Nyt olemme ihan toiveikkaita. Näyttää ihan hyvältä, Viipurin Golfin kenttämestari Pasi Pulkkinen kertoo.

Nyt paljaana olevilla viheriöillä vaarana on kuivuminen, jos kasvi alkaa yhteyttämään, kun juuristo on jäässä.

— Silloin lehti haihduttaa, mutta ei saa vettä tilalle juuresta. Sen ehkäisemiseksi käytämme vähän ruiskutettavaa ainetta, joka muodostaa lehden pinnalle vahakerroksen.

Pikkutarkkaa työtä

Golfkenttien herättäminen kukoistukseen Suomen talven jäljiltä on ammattitaitoa vaativaa ja pikkutarkkaa työtä.

Lopputuloksen kannalta ratkaisevaa ovat kokemus ja kunkin kentän yksilöllisten ominaisuuksien tunteminen.

— Jos viheriöt ovat keväällä kunnossa, kukaan pelaaja ei oikeasti kiinnitä huomiota, jos väylillä on kuolleita alueita. Kauden edetessä vaatimustaso nousee.

Vaihtelut ovat suuria kentän eri osilla, saati eri kentillä. Lappeenrannan Kahilanniemen kentän viheriöille ei juuri muodostunut jäätä tänä talvena.

Pulkkinen toteaa, että ei ole yhtä ohjesääntöä tai kirjaa, jota noudattamalla golfkentän kevättyöt onnistuvat.

— Sinne on mentävä, katsottava ja ratkaistava jokainen tilanne erikseen. Seuraamalla muita ei tule hyvää tulosta. Vuodet tuovat siihen varmuutta.

Seuraavaksi viheriöitä puhdistetaan ja ilmastointireikiä tasoitetaan hiekalla. Sen jälkeen kenttää herätellään pienillä lehtilannoituksilla.

— Kasvu lähtee välittömästi, kun lämmöt lyödään päälle, eli yöpakkaset päättyvät.

Ei suuria kylvöjä

Pulkkisella on alkamassa kymmenes kesä Lappeenrannassa. Sitä ennen hän toimi samassa työssä Joroisissa ja Outokummussa yhteensä 15 vuotta.

Kenttämestarin oma näkemys kentästään on koko homman ydin.

— Kahtena ensimmäisenä vuotena täällä en tiennyt, mistä oli kysymys, kun tuli joku ongelma. Nyt olemme tehneet näitä kenttiä aika hyvällä menestyksellä jo pitkään.

Asiantuntijan silmä huomaa ongelmat varhaisessa vaiheessa. Kasvitaudin kimppuun käydään nopeasti, kun värimuutos tai lehden nuupahtaminen huomataan.

Kullekin kentälle parhaiten sopivat menetelmät, koneet, lannoite- ja kastelumäärät selviävät käytännön kautta.

— En tee kotinurmikolleni mitään, ja se kasvaa hiton hienosti. Täällä teemme kaikkemme ja tuntuu, ettei onnistu välillä millään.

Toisaalta golfviheriöillä heinä pidetään 3,5 millimetrin korkuisena, jonka päällä voi astella päivittäin yli 200 jalkaparia.

— Rasitus on suuri.

Näyttää siltä, että Tuosassa ja Kahilanniemessä ei tarvitse tehdä suuria kevätkylvöjä.

— Kevät ja pelaajat saavat kyllä tulla.

Anssi Silvennoinen