StoryTv työstää dokumentteja ja videoita entisessä Uus-Lavolan puutarhamyymälässä

17.2.2017 11:02
Kuva: Kaisa Juntunen
Ismo Korhonen (vas.) ja Juha Huttunen suuntaavat keväällä 1200 kilometrin mittaiselle kuvausmatkalle, joka kattaa Salpalinjan koko matkalta etelästä pohjoiseen.
Ismo Korhonen (vas.) ja Juha Huttunen suuntaavat keväällä 1200 kilometrin mittaiselle kuvausmatkalle, joka kattaa Salpalinjan koko matkalta etelästä pohjoiseen.

Uus-Lavolan entisen kukkakaupan tiloissa Lappeenrannassa tehdään nykyään dokumentteja ja videoita. Siellä toimii Juha Huttusen luotsaama storyTV.

Juuri nyt tuottaja Huttusen ja kuvaaja Ismo Korhosen ajasta suurimman osan lohkaisee Salpalinjasta tekeillä oleva dokumentti Suomen Salpa.

— Olemme tehneet aineistokuvaa maastosta ja haastatteluja pitkin poikin. Nyt alamme rakentaa käsikirjoitusta, Korhonen kertoo.

Käsikirjoituksen laatimiseen parivaljakko on varannut kolme kuukautta. Sinä aikana storyTV:n tiloissa käydään monta kiivasta keskustelua.

— Meillä on vahvat näkemykset, ja se on hyvä. Tiedämme, mitä olemme tekemässä, Huttunen sanoo.

Juha Huttunen ja Ismo Korhonen ovat kuvanneet vuosikymmenet elävää kuvaa.

Huttunen, 65, aloitti kuvaamisen kaitafilmikameralla armeijasta päästyään vuonna 1971. 1980-luvulla Huttuselle kertyi materiaalia VHS- ja beta-kaseteille ainakin 300 kelan verran.

Huttunen sai pitkään leipänsä muulla yrittämisellä, muun muassa kiinteistöhuoltoalalla. Tällä hetkellä storyTV on hänen päätyönsä.

Salpalinja-dokumentin rinnalla Huttunen on työstänyt Pekka Kolin kanssa dokumenttia Olipa kerran kauppala, Lauritsala. Viisi vuotta jatkunut työ on nyt editointivaiheessa ja valmistuu tänä vuonna. Dokumentissa Lauritsalassa varttuneet kertovat synnyinseutunsa merkityksestä.

Korhosen, 58, kuvaajaura alkoi vuonna 1973. Siitä asti hän on kuvannut uutis- ja dokumenttikuvaa, mainosfilmejä ja yksityisihmisten tilaustöitä.

Yksi Korhosen viime aikojen töistä oli dokumentti Marskin vaietut sotilaat, joka kertoi saksalaisten rinnalla taistelleista suomenjuutalaisista.

Korhonen on tuottanut vuosikymmenet MTV3:lle uutiskuvaa Kaakkois-Suomesta. Hän vastasi yli 30 vuotta MTV:n kuvauksista Neuvostoliitossa ja sittemmin Venäjältä.

— MTV:n taloudellisen tilanne näkyy. Tilattuja kuvauksia tulee yhä harvemmin, Korhonen kertoo.

Kaisa Juntunen