Uuden maakuntajohtajan valinta muhii jo, Matti Viialainen on käytettävissä

15.2.2017 7:30
Kuva: Mika Strandén
Matti Viialainen ei aio heittää pyyhettä kehään vuoden 2019 maakuntauudistuksen jälkeenkään
Matti Viialainen ei aio heittää pyyhettä kehään vuoden 2019 maakuntauudistuksen jälkeenkään "jos vain luottamusta riittää".

Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Matti Viialaisen halukkuus uudenkin maakunnan johtoon saa varauksellisen vastaanoton.

— Ei pitäisi vielä tässä vaiheessa lähteä laukalle. Toivon maakuntajohtajan hausta aikanaan avointa ja rehtiä kilpaa, ja tämä saattaa karsia pois potentiaalisia viranhakijoita, pohtii maakuntahallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Jukka Kopra (kok.).

Lappeenrannan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää (kok.) on samoilla linjoilla.

—  Ei pidä nylkeä karhua ennenkuin se on kaadettu, toteaa Järvenpää.

Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin (Eksote) hallituksen puheenjohtaja, Lappeenrannan kaupunginvaltuutettu Marja-Liisa Vesterinen (sd.) huomauttaa, ettei vielä edes tiedetä, ketkä ovat uudessa maakuntavaltuustossa valitsemassa maakuntajohtajaa.

— Annan tunnustusta Viialaiselle, joka on ollut erittäin hyvä maakuntajohtaja. Hän on järkyttävän hyvä lobbari sekä suhteiden ja verkostojen rakentaja.

Nykyisen maakuntahallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Heikki Tanninen (sd.) on Vesterisen tavoin vakuuttunnut Viialaisesta.
— Viialainen on näyttöjensä ja ominaisuuksiensa puolesta hyvinkin varteenotettava maakuntajohtaja.

Imatran kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helminen (kok.) korostaa, että maakunnan johtoon on saatava parhaat voimat.

— Onko se sitten Matti Viialainen tai joku muu, niin joka tapauksessa paikka on erittäin tärkeä. Ennen valintaa on hyvä käydä keskustelu maakunnan profiloitumisesta uudessa tilanteessa.

Matti Viialainen täyttää näinä päivinä 64 vuotta. Viialainen kertoo olevansa käytettävissä maakuntajohtajaksi vuoden 2018 loppuun, ja sen jälkeenkin.

Maakuntavaalit järjestetään vuoden kuluttua, minkä jälkeen on edessä Etelä-Karjalan ehkä suurimman johtajan valinta.

— Se on tietenkin uuden maakuntavaltuuston ratkaistavissa oleva asia. Mutta en aio heittää pyyhettä kehään, vaan olen tekemässä täysillä töitä niin kauan kuin terveyttä ja luottamusta riittää, sanoo Viialainen.

Etelä-Karjalassa poikkeuksellisen monta johtavaa virkamiestä vaihtuu lähivuosina eläköitymisen ja muualle hakeutumisen takia. Samalla pitäisi valmistautua historian yhteen suurimpaan muutokseen.

— Eikä siinä saa tulla tyhjiötä kuntien tai maakunnan puolella. Monta palloa on yhtä aikaa ilmassa, sanoo Viialainen.

Anne Kotiharju