Lappeenrannan kuvataidekoulu Linnoituksessa avasi ovensa aikuisille

14.2.2017 7:46
Kuva: Mika Strandén
Lappeenrannan kuvataidekoulu on Kirsti Hallikkaalle tuttu jo vuosien takaa, kun hänen omat lapsensa kävivät Linnoituksessa harrastamassa.
Lappeenrannan kuvataidekoulu on Kirsti Hallikkaalle tuttu jo vuosien takaa, kun hänen omat lapsensa kävivät Linnoituksessa harrastamassa.
Marjaana Peronmaa (vas.) ja maalausta opettava Leila Kaltila tutkivat, millaisia sävyjä Saimaa-aiheisesta valokuvasta löytyy.
Psykologi Johanna Hakulinen muutti hiljakkoin Lappeenrantaan ja päätti etsiä uudessa kotikaupungissaan taideharrastuksen.

Lappeenrannan kuvataidekoulu aloitti syksyllä taiteen perusopinnot aikuisille. Ennen kuin koulu ehti edes markkinoida uutta koulutusta, 12-henkinen ryhmä oli jo ehtinyt täyttyä.

— Tälle oli selkeästi kysyntää. Meiltä oli toistuvasti kyselty, eikö opetusta voisi tarjota myös aikuisille, kuvataidekoulun rehtori Hanne Kärki kertoo.

Niinpä kuvataidekoulu lähti laatimaan opetussuunnitelmaa aikuisten tarpeisiin. Edellisvuonna perustettiin kokeiluryhmä, ja viime syksynä virallinen taiteen perusopetus aikuisille.

Miten taiteen perusopetus poikkeaa muista taidekursseista?

— Opetussuunnitelman mukaan etenevä opiskelu on tavoitteellista, pitkäjänteistä ja monipuolista, Hanne Kärki sanoo.

Lukuvuosi on jaettu neljään jaksoon, joilla opiskellaan kuvataiteen eri osa-alueita: piirustusta, maalausta, grafiikkaa ja kuvanveistoa. Kuhunkin perehdytään seitsemän viikon ajan. Käytännössä opiskelijoilla on viikoittain yksi pitkä, kolme ja puoli tuntia kestävä oppitunti.

Parhaillaan ensimmäisen vuoden opiskelijat tutustuvat Leila Kaltilan opetuksessa maalauksen perustekniikoihin. Kun tänä vuonna maalataan akvarelleja, seuraavina vuosina vuorossa ovat akryyli- ja öljyvärimaalaus.

Kaikkiaan perusopintoihin sisältyy 540 tuntia opiskelua, joiden suorittamiseen kuluu neljä vuotta. Sen jälkeen on mahdollista jatkaa syventäviin opintoihin.

Aikuisten harrastamiselle on tyypillistä, että alkuinnostuksen jälkeen into lopahtaa. Esimerkiksi kansalaisopiston kursseilla väki yleensä vähenee viimeistään, kun kevätaurinko tulee esiin.

Hanne Kärjen mukaan taiteen perusopetuksessa ajatuksena on opetuksen jatkuvuus ja opiskelijoiden sitoutuminen.

— Tietenkin aikuisilla elämäntilanteet muuttuvat. Tulevaisuudessa nähdään, kuinka moni päätyy jatkamaan.

Aikuiset maksavat opiskelustaan enemmän kuin lapset ja nuoret, mutta hintaero ei ole suuri. Aikuiset maksavat opetuksesta ja materiaaleista 236 euroa lukukaudessa, kun nuorilta hinta on 215 euroa.

Riina Nokso-Koivisto