Rajanylitysten määrä Kaakkois-Suomessa on vähentynyt viime vuodesta

7.12.2016 18:51
Kuva: Kimmo Seppälä
Rajanylitysten määrä on vähentynyt viime vuodesta. Kuvassa Vaalimaan raja-aseman ruuhkaa heinäkuussa.
Rajanylitysten määrä on vähentynyt viime vuodesta. Kuvassa Vaalimaan raja-aseman ruuhkaa heinäkuussa.

Tämän vuoden aikana tammi-marraskuussa Kaakkois-Suomen rajavartioston valvomilla rajanylityspaikoilla tehtiin 6,08 miljoonaa rajanylitystä. Määrä on pienentynyt viime vuodesta, jolloin vastaavana aikana raja-asemien kokonaisliikennemäärä oli 6,4 miljoonaa henkilöä, ilmenee Kaakkois-Suomen rajavartioston keskiviikkona julkaisemasta tilastosta.

Vaalimaan rajanylityspaikoilla kirjattiin vuoden 11:n ensimmäisen kuukauden aikana 2,269 miljoonaa rajanylitystä, Nuijamaalla 2,064 miljoonaa, Vainikkalassa 416 000 ja Imatralla 1,269 miljoonaa. Parikkalan tilapäisellä rajanylityspaikalla on kirjattu tänä vuonna tammi-marraskuussa 19 000 rajanylitystä.

Kaakkois-Suomen rajavartiosto aloitti marraskuussa 25 esitutkintaa, joiden aiheina oli esimerkiksi kahdeksan rattijuopumusta, viisi vaarallisen esineen hallussapitoa, ampuma-aserikos sekä törkeä kätkemisrikos.

Rangaistusvaatimusilmoituksia tai rikesakkoja kirjoitettiin marraskuussa kaikkiaan 191 kappaletta. Joukossa oli muun muassa paljastinlaiterikkomus, lievä ampuma-aserikos ja ajoneuvorikkomus.

Marraskuussa rajatarkastuksissa tai Moskovassa toimivan yhdysmiehen avulla havaittiin myös kolme väärennettyä passia, kaksi väärennettyä ajokorttia sekä väärennetyt liikennevakuutus ja matkalupa. Anastettuja ajoneuvoja löytyi marraskuussa kolme.

Kaakkois-Suomen raja-asemien kautta haki marraskuussa turvapaikkaa kaikkiaan viisi henkilöä. Turvapaikkaa haettiin rajatarkastusten yhteydessä.

Maahantulo estettiin saman aikana 49:ltä henkilöltä. Syitä maahantulon estämiseen olivat voimassa olevan viisumin tai oleskeluluvan puuttuminen tai yleisen järjestyksen ja turvallisuuden vaarantaminen. Lisäksi rajavartiosto toteutti 10 käännytyspäätöstä, joita muut viranomaiset olivat tehneet.

Marjo Latvanen