Ulkoapäin sytytetyiltä tuhopoltoilta on hankala suojautua

30.3.2016 6:01
Kuva: Seppo Pelkonen
Lappeen Marian kirkko yritettiin polttaa vuonna 2008. Yritys epäonnistui, sillä kirkon paloilmoittimet havaitsivat palon nopeasti.
Lappeen Marian kirkko yritettiin polttaa vuonna 2008. Yritys epäonnistui, sillä kirkon paloilmoittimet havaitsivat palon nopeasti.

Etelä-Karjalan puukirkkojen paloturvallisuudessa on toivomisen varaa. Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen palotarkastaja Hannu Pulkkinen pitää kirkkojen turvallisuustasoa kohtalaisena. Hän sanoo, että paloilmoittimia, murtohälyttymiä ja valvontakameroita kirjoissa on hyvin, mutta sprinklereitä niukasti.

Pulkkisen mukaan toimivien sammutusjärjestelmien rakentaminen kirkkoihin on Suomen oloissa vaikeaa. Kirkkorakennuksia pidetään usein kylmänä, joten vesisprinklerijärjestelmän riskinä on se, että putket jäätyvät ja aiheuttavat vesivahingon. Ilman kunnollista sprinkerijärjestelmää palo taas saattaa ehtiä edetä pitkälle, ennen kuin palokunta ehtii paikalle.

Tuhopoltoissa ongelmallista on myös se, että ne sytytetään ulkoapäin. Pulkkinen sanoo, että rakennusten palovaroitinjärjestelmät on suunniteltu reagoimaan rakennuksen sisäpuolelta sytytettyyn paloon, eikä ulkotilojen suojaamiseen ole vielä kehittynyt kunnollista tekniikkaa. Tällä hetkellä valvontakamerat ovat paras keino tarkkailla ja suojata ulkotiloja.