Rautjärven säästöohjelma toi yli miljoonan euron ylijäämän

29.3.2016 7:19

Rautjärven kunnan tilinpäätös yllätti 1,17 miljoonan euron ylijäämällä. Taloudellisesti niukkaan vuoteen varautunut kunta tavoitteli budjetillaan vain vajaan 150 000 ylijäämää.

Vuosikate nousi 2,64 miljoonaan, ja se kattaa kunnan omaisuudesta tehtävät poistot ja arvonalennukset.

Kunnanjohtaja Harri Anttila selittää poikkeuksellisen hyvää tilinpäätöstä sillä, että viime vuonna aloitettu kulujen leikkaus alkoi näkyä tileillä ennakoitua nopeammin.

— Omat käyttömenot ja palkkauskulut putosivat 450 000 euroa enemmän kuin mihin talousarviossa oli varauduttu. Kunnan tekemä strategiaohjelma puri todella kovaa, Anttila sanoo.

Rautjärvi sai tulokseensa myös apuja valtiolta, sillä valtionapujen tilitykset ylittivät 180 000 eurolla talousarvion tason.

Valtionosuuksien lisäys oli Rautjärvelle yllättävää myös siksi, että kunnan päättäjät protestoivat näyttävästi vuoden 2014 lopussa hallituksen leikkauksia vastaan. Koko valtuusto marssi ulos joulukuun budjettikokouksesta.

Talousarvio hyväksyttiin siksi poikkeuksellisen myöhään.

Kunnallisveron tuloutuksessa oli 2,4 prosentin lisäys, mikä oli rahassa 250 000 euroa. Lisäys ei vastannut kuin osittain kunnallisveroon tehtyä 0,75 prosenttiyksikön korotusta.

Anttila pitää viime vuoden verotulokertymää odotusten mukaisina. Lisäystä odotettiin eri veromuodoista yhteensä 600 000 euroa. Toteutuma oli 19 000 arvioitua pienempi.

Kunnanjohtaja Harri Anttila muistuttaa, että kolmen vuoden ohjelman säästötavoite on vielä yli miljoonan euron päässä.

— Tehtävää on vielä jäljellä, mutta ainakin ensi vuoden osalta voidaan välttyä veronkorotuksilta.

Edellisten tilikausien ylijäämää Rautjärvellä on 5,8 miljoonaa euroa.

Hannu Ojala