Muutoksia viljelijätukien haussa — hakuaika pidempi, hakuopas ainoastaan verkossa

29.3.2016 22:01
Kuva: Kai Skyttä
Viljelijöiden päätukihaku alkaa 14.4. Tällöin Vipu-palvelussa avautuvat peruslohkomuutokset ja kasvulohkotietojen ilmoittaminen.
Viljelijöiden päätukihaku alkaa 14.4. Tällöin Vipu-palvelussa avautuvat peruslohkomuutokset ja kasvulohkotietojen ilmoittaminen.

Viljelijätukien haussa on tänä keväänä muutoksia. Maaseutuvirasto tiedotteessaan muistuttaa, että hakuaika alkaa pian olla käsillä.

Viljelijätukien hakuaika on tänä vuonna pidempi, koska Suomessa otetaan käyttöön myöhäisin Euroopan Unionin sallima hakupäivä. Päivä on 15. kesäkuuta. Kaikkia tukihakemuksien tietoja voi myös muuttaa tuohon saakka. Maa- ja metsätalousministeriö ja Maaseutuvirasto ovat päätyneet siihen, että tukihaku tapahtuu vaiheittain kevään mittaan.

Tukien hakeminen on nyt yksinkertaisempaa, sillä yksi vaihe ja lomake on poistettu käytöstä. Viljelijöiden päätukihaku alkaa 14. huhtikuuta.

Toinen muutos on, että tänä vuonna viljelijätukien hakuopas julkaistaan pelkästään verkossa. Hakuopasta ei enää jatkossakaan paineta, koska painetun tukihakumateriaalin tarve on vähentynyt sähköisen asioinnin yleistymisen vuoksi.

Painettua postiakin kuitenkin tulee. Huhtikuun puolivälissä Maaseutuvirasto postittaa viljelijöille yhteenvedon maatilan lohkotiedoista sekä tilalla voimassa olevista sitoumuksista, sopimuksista ja osallistumisilmoituksista. Postitus sisältää myös tietoa tukihaun aikataulusta ja muutoksista tukiehdoissa.

Anniina Meuronen