Mikko Hänninen opettaa erätoveruutta 9—14-vuotiaille puskajusseille

29.3.2016 11:15
Kuva: Kai Skyttä
Mikko Hänninen johtaa 9—14-vuotiaista pojista koostuvaa Puskajussit -tarpojavartiota. Ruokolahden Erätovereiden partiokololla on viime aikoina nikkaroitu muun muassa linnunpönttöjä.
Mikko Hänninen johtaa 9—14-vuotiaista pojista koostuvaa Puskajussit -tarpojavartiota. Ruokolahden Erätovereiden partiokololla on viime aikoina nikkaroitu muun muassa linnunpönttöjä.

Lintutorni pienen erämaalammen rannalla, syksy ja lintujen muuttoaika. Siinä maisema, johon ruokolahtelainen Mikko Hänninen, 20, palaa mielessään yrittäessään hahmottaa ensimmäistä erämuistoaan.

Lintubongausretkellä vaarin kanssa pikkumiehessä syttyi kipinä, joka leimahti leirinuotioksi, kun vanhemmat keksivät täydellisen harrastuksen luonnon ihmeistä kiinnostuneelle alakoululaiselle.

— Vasta johtajaksi tultuani huomasin, kuinka paljon arvokkaita taitoja olen itse oppinut lapsena partiossa, Hänninen kertoo.

Hännisen johdettavana on nyt 9—14-vuotiaista pojista muodostuva Puskajussit -tarpojavartio. Kädentaitojen opettaminen on Hännisen mielestä palkitsevaa.

— Tämän ikäisille pojille pitää keksiä koko ajan tekemistä. Viime aikoina olemme esimerkiksi nikkaroineet linnunpönttöjä ja laatikoita, Hänninen esittelee.

Mielikuvat perinteisestä partiolaisuudesta saattavat romuttua, kun astuu Ruokolahden erätovereiden Satamatien kololle. Seinillä on kuvia ulkomaanmatkoista Walesiin ja Espanjan Aurinkorannikolle.

— Tämän harrastuksen mukana pääsee ulkomaillekin. Parasta partiossa on se, että itseään pääsee toteuttamaan niin monin eri tavoin. Jokaisella täytyy olla mahdollisuus ylittää itsensä, Hänninen kiteyttää.

Nuorten erätaitojen katoamisesta on puhuttu ja kirjoitettu paljon. Itse jo nuorena metsässä selviytymisen taidon oppinut Hänninen suhtautuu erilaisiin nuoriin ymmärtävästi.

— Ei ketään voi pakottaa luontoon, jos sellaiseen ei ole tottunut. Metsässä käveleminen voi olla jännittävääkin, eteen voi tulla monenlaista, Hänninen muistuttaa.

Hänninen on iloinen, että hänen partioryhmäänsä on tullut kavereiden mukana sellaisiakin nuoria, jotka eivät ehkä muuten olisi hakeutuneet liikunnallisen harrastuksen pariin.

Omiksi parhaimmiksi partiomuistoikseen hän mainitsee kesäleirit Retsolassa.

— Hieno paikka Saimaan rannalla, Hänninen tunnelmoi.

Harrastukseen Hänninen hurjastelee myös cyclocross- ja maastopyörillä. Työssä hän on hakeutunut tehtäviin, joihin hän on saanut partiojohtajana hyvät pohjat.

— Olen tehnyt koululla opettajan ja koulunkäyntiavustajan sijaisuuksia. Tähtäimessä on nyt paikka opettajankoulutukseen. Täytin hakupaperit eilen, ja ykkösvaihtoehtoni on Joensuu, paljastaa Hänninen.

Ruokolahden Erätoverit täyttää tänä vuonna 70 vuotta.

Mikko Hänninen

Syntynyt vuonna 1995.

Asuu Ruokolahdella.

Ruokolahden Tovereiden Puskajussit-ryhmän johtaja.

Harrastaa kalastusta, metsästystä ja pyöräilyä.

Joonas Tapaninen