Alkuvuonna hukkui yhdeksän ihmistä — jäätilanne voi muuttua nopeastikin

28.3.2016 21:37
Kuva: Mika Strandén

Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliiton keräämien ennakkotietojen mukaan tammi-helmikuun aikana Suomessa on hukkunut yhteensä kuusi ihmistä. Lisäksi maaliskuussa on hukkunut ainakin kolme. Kaikki hukkuneet ovat vajonneet jäihin. Etelä-Karjalassa hukkumisilta vältyttiin.

SUH:in tiedotteessa todetaan, että viime päivien aurinkoinen ja lämmin sää on heikentänyt jäätilannetta. Jään kannattavuuteen ei voi enää luottaa etenkään paikoissa, joissa on virtaavaa vettä.

— Lasten leikkejä kannattaa valvoa erityisen tarkasti, koska touhuilu saattaa suuntautua juuri jään heikoimmilla alueille, esimerkiksi kaislikon, laiturin tai sillan läheisyyteen. Lapset ovat vikkeliä liikkeissään eivätkä osaa itse välttämättä varoa, kertoo SUH:n Viisaasti Vesillä -kampanjan projektikoordinaattori Laura Sulkava tiedotteessa.

Hän muistuttaa, että aamun kestävä jää voi illalla olla hengenvaarallisen heikko. Tilanne muuttuu hyvin nopeastikin.

— Jos jäälle päättää kuitenkin lähteä, kannattaa tutustua tarkasti alueeseen ja ottaa mukaan tarpeelliset varusteet. Jäänaskalit, metallipäinen keppi sekä pelastautumispuku auttavat esimerkiksi pääsemään pois avannosta ja ehkäisemään kylmän aiheuttamaa vaarallista hypotermiaa.

Kanerva Jalarvo