Lappeenrannan torin laidalla aloitettiin magneettikuvien hintasota

26.3.2016 16:00
Kuva: Inka Nordlund
Cityterveyden toimitiloissa Lappeenrannan torin laidalla otetaan tällä hetkellä magneettikuvia, mutta tulevaisuudessa sieltä saattavat löytyä myös ultraääni- ja mammografiakuvantamislaitteet sekä mahdollisuus röntgentutkimuksiin. Niina Kärnä on yrityksen toinen röntgenhoitaja.
Cityterveyden toimitiloissa Lappeenrannan torin laidalla otetaan tällä hetkellä magneettikuvia, mutta tulevaisuudessa sieltä saattavat löytyä myös ultraääni- ja mammografiakuvantamislaitteet sekä mahdollisuus röntgentutkimuksiin. Niina Kärnä on yrityksen toinen röntgenhoitaja.

Kuluttajaliiton vuonna 2014 tekemän hintavertailun mukaan magneettikuvan keskimääräinen hinta Suomessa yksityisillä lääkäriasemilla oli 659—726 euroa ja omavastuu siitä Kela-korvausten jälkeen 514—581 euroa.

Radiologian erikoislääkäri, dosentti Martti Kiurun magneettitutkimuksia tekevä yritys Cityterveys on juuri aloittanut toiminnan Lappeenrannan torin laidalla. Sen kuusi tonnia painava kuvantamislaite hurisee ja kuvaa kuluttajan kannalta halvemmalla kuin kilpailevien yksityisten lääkäriasemien laitteet.

Cityterveyden magneettikuvan keskihinta on 240—332 euroa, josta Kela-korvauksen jälkeen jää asiakkaan maksettavaksi 198—218 euroa. Kelakorvauksen saa, jos kuvaan on lähete yksityiseltä erikoislääkäriltä.

— Pystymme tarjoamaan muita halvempia hintoja, koska olemme keskittyneet diagnostiikkaan eli kuvantamiseen, eikä meillä ole ison yksikön valtavia hallintokuluja, Kiuru sanoo.

Martti Kiuru toimi vuosina 2006—2010 Terveystalon toimitusjohtajana. Kolmen vuoden kilpailukiellon jälkeen hän hän perusti vuonna 2014 Cityterveyden ensimmäisen yksikön Tamperelle.

Yhtiö on laajentunut parin parin vuoden aikana niin, että Lappeenrannan toimipiste on jo 17:s.

Cityterveydellä on asiakkaana paitsi yksityisiä ihmisiä myös julkista terveydenhuoltoa.

— Teemme muun muassa vuosittain 4 000 kuvausta Kymenlaakson sairaanhoitopiirille Carealle. Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirillä on parhaillaan kilpailutus käynnissä, ja jätämme sinne tarjouksemme, Kiuru kertoo.

Osa Eksoten magneettikuvauksista tehdään tällä hetkellä Suomen Terveystalolla.

Helsingissä Cityterveys laskee säästävänsä veronmaksajien rahoja vuosittain 300 000 euroa, kun se tuottaa Helsingin kaupungille mammografiakuvaukset.

— Hinta tippui kolmanneksen, kun seulonnat siirtyivät meille, Kiuru sanoo.

Cityterveyden magneettikuvaukseen voi varata ajan myös ilman yksityiserikoislääkärin lähetettä. Se kuitenkin tarkoittaa, ettei Kela korvaa kuvausta niin kuin lääkärin lähetteen kanssa.

Cityterveys tarjoaa myös laboratoriokokeita muita yksityisiä lääkäriasemia halvemmalla. Sillä ei ole Lappeenrannassa omaa laboratoriota Lappeenrannassa, mutta se ottaa laboratoriokokeita vieressä sijaitsevan lääkärikeskus Doktorin laboratoriossa.

Hinnoissa eroja

Kun Kuluttajaliitto tutki 2014 yksityisten terveys- ja lääkäripalvelujen hintaeroja, erot magneettikuvausten hinnoissa olivat suuria.

Polven magneettikuvauksen keskihinta oli Turussa 879 €, Jyväskylässä 853, Kuopiossa 808, Oulussa 798, pääkaupunkiseudulla 684, Tampereella 612, Porissa 557.

Kallein kuvaus maksoi 997 € ja halvin 489 €

Cityterveydessä polven magneettikuvaus maksaa 248 euroa.

Liisa Kukkola