Vapaa-ajattelijat virittävät keskustelua: ”Pääsiäinen samalle paikalle joka vuosi”

25.3.2016 12:06
Kuva: Liisa Hupli-Oinonen
Vapaa-ajattelijat haluavat, että Suomessa pääsiäistä vietettäisiin joka vuosi samaan aikaan.
Vapaa-ajattelijat haluavat, että Suomessa pääsiäistä vietettäisiin joka vuosi samaan aikaan.

Myös Suomessa tulisi aloittaa brittien tapaan keskustelu siitä, että pääsiäinen kiinnitettäisiin samaan viikonloppuun joka kevät, sanoo Vapaa-ajattelijain liiton pääsihteeri Esa Ylikoski.

—Tänä vuonna pääsiäinen on hyvällä paikalla, mutta vuonna 2014 pääsiäinen oli vasta vapun korvilla 20. huhtikuuta eli aivan liian myöhään, sanoo Ylikoski.

Englannissa Canterburyn arkkipiispa Justin Welby on todennut anglikaanisen kirkon johtajien olevan valmis keskustelemaan pääsiäisen kiinnittämisestä samaan ajankohtaan joka vuosi.

Suomessa on tällä hetkellä pääsiäisen vieton ajankohdassa suurta vaihtelua. Aikaisimmillaan pääsiäinen saattaa olla jo 22. maaliskuuta ja myöhäisimmillään vasta 25. huhtikuuta.

Vapaa-ajattelijoiden Ylikoski pohtii, että pääsiäisvapaalle ihanteellisin ajankohta olisi hiihtolomien sekä toukokuun alun puolivälissä.

—Suuri osa suomalaisista viettää pääsiäistä levon ja juhlan merkeissä varsin maallisesti, toki esimerkiksi pääsiäisruokia nauttien, mutta ilman uskonnollista sisältöä, Ylikoski sanoo. Hänen mukaansa Itämeren ja Välimeren kansojen tapoihin kuului kevätpäiväntasauksen juhla jo ennen kristinuskoa.

—Yhteiskunnan maallisen menon tarpeiden huomioon ottaminen vuodenkierrossa ei estä keneltäkään pääsiäiseen liittyvää uskonnollista elämää. Kirkot olisivat auki entiseen tapaan, Esa Ylikoski pohtii.

Vapaa-ajattelijat huomauttavat, että maallistumisen tarpeita on jo otettu huomioon esimerkiksi kauppojen aukioloajoissa.

Marjo Latvanen