Rikoksista puhutaan usein koulukiusaamisena — koulupoliisi Timo Härkönen raivostuu joka kerta: MURRRR!

25.3.2016 11:03
Kuva: Kai Skyttä
Timo Härkönen toivoo, että lapsille puhuttaisiin asioista niiden oikeilla nimillä. Koulukiusaamiseksi kutsuttu on monesti ollut rikos, sen poliisi on saanut todistaa useita kertoja.
Timo Härkönen toivoo, että lapsille puhuttaisiin asioista niiden oikeilla nimillä. Koulukiusaamiseksi kutsuttu on monesti ollut rikos, sen poliisi on saanut todistaa useita kertoja.

Jos välitunnilla saa turpiinsa - onko se koulukiusaamista? Jos fillarin renkaat on taas puhkottu - onko se koulukiusaamista? Jos takki on sotattu tusseilla ja hihat revitty - onko se koulukiusaamista? MURRRR, EI OLE!!

Tämä ärhäkkä teksti on Etelä-Karjalan koulupoliisi Timo Härkösen Facebookista. Torstaina 24. maaliskuuta eteläkarjalaisesta alakoulusta oppilaiden hallusta löydettiin nyrkkirauta ja suurehko linkkuveitsi. Oppilaiden välillä oli ollut uhittelua, ja opettajat kutsuivat poliisit paikalle. Härkönen totesi, että hänelle oli ensimmäinen kerta kun vastaavanlaisia esineitä haettiin alakoulusta.

Asian jatkoselvitykseen osallistuvat myös lastensuojeluviranomaiset.

Härkönen muistuttaa, että koulukiusaaminen on vakava asia. Se on kuitenkin eri asia kuin rikos. Hän kertoo Facebookissaan esimerkin vuosien takaa. Poliisi sai puhelun koululta. Puhelussa kerrottiin, että koulussa on ”koulukiusaamisjuttu”. Poliisipartio meni paikalle. Paikalla oli nuori, jolla oli huuli halki ja turvoksissa sekä silmä turpoamassa umpeen.

— Kerrottiin osallisille ja opettajakunnalle, että kyseessä on taas kerran ihan oikea pahoinpitely, ei edelleenkään "kiusaamista", Härkönen kirjoittaa.

Hän peräänkuuluttaa, että kun koulukiusaamiseksi kutsuttu täyttää rikoksen tunnusmerkistön, tulisi puhuaa asioista niiden oikeillä nimillä.

— Kysymys on myös kaikkien oikeusturvasta, niin yksittäisten osallisten kuin koulun henkilökunnan. Kaikilla on oikeus turvalliseen koulupäivään ikään, sukupuoleen tai etniseen taustaan katsomatta, Härkönen muistuttaa.

Päivityksen lopussa hän toivottaa rauhallista pääsiäisen aikaa. Loppuun hän oli muistutuksena laittanut Suomen Poliisi YouTube-kanavalla olevan Kun koulukiusaamisesta tulee rikos -videon. Videon pääset katsomaan tästä.

Anniina Meuronen