Rajakallion ihmiskoe onnistui

24.3.2016 20:01
Kuva: kai skyttä
Rainer Rajakallio vietti viime talven osin romahtaneessa torpassa Jämijärvellä. Nyt hän asuu vanhassa rintamamiestalossa.
Rainer Rajakallio vietti viime talven osin romahtaneessa torpassa Jämijärvellä. Nyt hän asuu vanhassa rintamamiestalossa.

Biologi Rainer Rajakallion ihmiskoe onnistui täydellisesti. Hän osoitti, että lähes 60-vuotias diabetestä ja keliakiaa sairastava mies pystyy elämään talven yli alkeellisissa oloissa.

Rajakallio vietti talven 2014—2015 osittain romahtaneessa torpassa, jossa ei ollut sen enempää sähköä kuin vesijohtoja. Ruokansa hän keitti ulkona nuotiolla.

Mies selvisi Harakanpesäksi kutsumassaan torpassa kovan pakkasjaksonkin. Eniten hänen hermoilleen kävi keskitalven pimeys sekä yksinäisyys. Keväällä olo helpotti.

Kokeilun taustalla olivat ideologiset ja ekologiset syyt. Rajakallio halusi osoittaa kuinka vähän ihminen tarvitsee elääkseen. Samalla hän testasi mikä on ihmisarvoisen elämän raja.

Se raja tuli torpassa vastaan. Ravinnon, unen ja lämmön lisäksi ihminen tarvitsee tilaa ja valoa voidakseen hyvin.

Rajakallion oli tarkoitus remontoida torppa asuttavaan kuntoon ja asettua sinne vakituiseen. Hän suunnitteli kasvimaan perustamista ja eläinten hankkimista.

Kohtalo päätti toisin. Vuonna 1886 pystytetty torppa on vaihtunut vuonna 1963 rakennettuun rintamamiestaloon.

Rajakallion äiti kuoli viime marraskuussa ja häneltä jäi perinnöksi vanha talo. Käytännöllisistä ja taloudellisista syistä Rajakallio asuu nyt siinä.

Torppa pärjää talven yli itsekseen, mutta rintamamiestaloa pitää lämmittää, etteivät vesiputket jäädy ja seinät homehdu. Rajakallio kauhistelee sähkölaskua, vaikka on kääntänyt lämpöpatterit pois päältä ja lämmittää pirttiä leivinuunilla.

Talossa asumisen hyvä puoli on se, että Simpeleellä vakituisesti asuva Kirsti-vaimo käy useammin miehensä luona ja viihtyy pidempään.

Rajakallio myisi talon, mutta hän tietää, ettei Jämijärven maaseudulla sijaitseva hatara puurakennus menisi kaupaksi.

Muutaman kilometrin päässä olevalla torpallaan hän käy joka päivä koiransa Mökön kanssa, mutta vanha eläin ei siellä kauan viihdy. Mökö haluaa takaisin uunin lämpöön.

Lue koko viime vuonna julkaistu juttu Etelä-Saimaan verkkolehdestä osoitteessa www.esaimaa.fi

Kaisa Juntunen