Puhumalla eroon tupakasta — Eksotella on ryhmä lopettamista miettiville

24.3.2016 16:58
Kuva: Lumikki Haaja
28 päivää ilman -ryhmässä pääsee puhumaan omista ongelmistaan tupakan kanssa.
28 päivää ilman -ryhmässä pääsee puhumaan omista ongelmistaan tupakan kanssa.

Pääsiäisviikon sankari voitti tarinan mukaan kuolemalla kuoleman. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin järjestämä 28 päivää ilman -ryhmä tarjoaa sen sijaan mahdollisuutta kuljettaa kuolemaa kauemmaksi.

Sen toiminta perustuu keskustelulle, kokemusten vaihdolle, kysymyksille ja vertaistuelle. Ryhmä on avoin kaikille, mutta tarkoitettu niille, jotka harkitsevat tupakoinnin lopettamista tai ovat päättäneet lopettaa sen.

Ryhmän toinen ohjaaja, keuhkosairauksien poliklinikan sairaanhoitaja Christina Leinonen, miten ryhmä toimii?

— Keskustelemalla. Tavoitteena on, että lopettaja oppii paremmin tuntemaan omaa tupakointiaan ja tupakkariippuvuuttaan. Ohjaajat eivät luennoi, vaan ohjaavat keskustelua ja tuovat faktatietoa sen avuksi. Pienryhmässä korostuu jäsenten yksilöllisten kokemusten esille pääsy ja sitä kautta vertaistuen voima lopettajan tueksi.

Millaisia asioita on tarkoitus käsitellä?

— Omaa tupakointia ja riippuvuuden erilaisia tyyppejä, tupakoinnin ja tupakoimattomuuden haittoja sekä hyötyjä. Opetamme nikotiinikorvaustuotteiden ja lääkehoidon oikeanlaisen käytön sekä vieroitusoireisiin reagointia. Lisäksi kartoitamme riskitilanteita lopettamisen jälkeen sekä repsahtamisen vaaroja.

Mitä ryhmän jäseneltä vaaditaan?

— Ideana on matala kynnys, joten vaatimuksia ei ole. Tähän ei voi ketään pakottaa, vaan halu lopettaa tupakointi lähtee aina ihmisestä itsestään. Lopetuspäätöstä ei tarvita, mutta omia ajatuksia aiheesta on hyvä olla läpikäytynä. Tämä on yksi erilainen vaihtoehto, mitä kokeilla, mikäli ei ole vielä pystynyt lopettamaan, vaikka halua olisikin.

28 päivää ilman

Ilmaisryhmä vaatii ilmoittautumisen: Jaana Lemetyinen p. 0400 728192 tai jaana.lemetyinen@sasy.fi tai www.28paivaailman.fi/fi/events/state/etela-karjala.

Seuraava ryhmä aloittaa 12.4. kello 16.30 ja tapaa viikon välein Saimaan syöpäyhdistyksen tiloissa Maakuntagalleriassa (Kauppakatu 40 D, 2. kerros, Lpr).

Petteri Värtö