Kirjalaina yli 40 vuotta myöhässä — Imatralta vuonna 1976 muuttanut mies palautti jännitysromaanin kirjastoon

24.3.2016 13:28 | Päivitetty: 24.3.2016 13:45
Kuva: Tuuli Truhponen
Vieremäläinen Tapio Leinonen unohti palauttaa kirjastosta lainaamansa romaanin vuonna 1975. Hän hoiti asian muutama päivä sitten.
Vieremäläinen Tapio Leinonen unohti palauttaa kirjastosta lainaamansa romaanin vuonna 1975. Hän hoiti asian muutama päivä sitten.

Tapio Leinonen lainasi Mauri Sariolan Lavean tien laki -jännitysromaanin vuonna 1973 Imatran kirjastosta. Hän työskenteli silloin Svetogorskissa ja asui Imatrankoskentiellä. Sitten elämä tempaisi miehen mukaansa, lapsia syntyi ja kirja jäi palauttamatta.

Romaani kulki muuttokuormassa 1976 Savoon, jonne perhe muutti työn perässä. Perhe kasvoi vielä kahdella pojalla.

Nyt Leinosen lapset ovat aikuisia, ja hänestä on tullut neljän lapsen isoisä. Viime viikolla Leinosen kuopus löysi Lavean tien lain isänsä hyllystä ja luki sen. Luettuaan hän totesi, että on tainnut unohtua palauttaa kirja ajoissa. Kirjalainan eräpäivä olisi ollut 15. lokakuuta 1975.

Leinonen lähestyi Imatran pääkirjaston johtajaa Merja Huuhtasta kirjeellä, pyysi anteeksi 40 vuotta myöhässä olevaa kirjaa, palautti sen sekä kirjastokorttinsa ja pani vielä kuoreen 25 euroa. Rahat hän toivoi käytettävän joko uuden kirjan hankintaan tai henkilöstön virkistykseen, esimerkiksi pääsiäismuniin.

Leinonen asuu nykyisin Vieremällä Pohjois-Savossa.

Sari Pullinen