Vilja Riutamaa ei esiintyessään estele aitoja tunteenpurkauksia

22.3.2016 9:28
Kuva: Marleena Liikkanen
Vilja Riutamaa aikoo jatkaa opintojaan Saksassa.
Vilja Riutamaa aikoo jatkaa opintojaan Saksassa.

Sopraano Vilja Riutamaa siirtyy tällä viikolla roolihahmonsa Marian kanssa kahden tuhannen vuoden takaisiin tapahtumiin. Jeesus lähtee tuskiensa tielle Lappeenrannan keskuspuistosta Lappeen Marian kirkon edustalta. Marian kärsimys huipentuu Linnoituksen rinteiden juurella.

Helsinkiläislaulajalle tämä Marian rooli on jo ties kuinka mones. Mutta kummasta Mariasta on kyse, Jeesuksen äidistä vai Magdalan Mariasta?

— Se jää jokaisen oman mielikuvituksen varaan. Itseäni on innostanut ajatus Magdalan Marian ja Jeesuksen syvästä ystävyydestä. Se on hyvin mielenkiintoinen suhde. Jeesus ilmestyi kaikista maailman ihmisistä rakkaalle ihmiselle, ehkä suorastaan rakastetulleen, Riutamaa sanoo.

Ristin tietä harjoitellaan tällä viikolla kiirastorstaihin asti, jolloin on avoin kenraaliharjoitus. Jokainen ristiinnaulitsemisnäytelmä, jossa Riutamaa on ollut mukana, on aiheuttanut hänessä oman, aidon tunnemylläkän. Riutamaan mielestä aidot reaktiot tuovat esitykseen jotakin lisää.

Kuluneen vuoden Riutamaa on työskennellyt free lance -muusikkona. Hänellä on ollut omia lauluoppilaita, ja hän on esiintynyt Suomen kansallisoopperan Taikahuilussa ja Oopperan kummituksessa.

Kun Ristin tie on Lappeenrannassa kuljettu, Riutamaa lähtee Berliiniin valmistelemaan oopperan maisteriopintojaan. Seuraavat kaksi vuotta hän viettää paljolti Saksassa. Mutta vielä ensi kesänä hänet nähdään Parikkalassa Oronmyllyn kesäteatteriesityksessä Kodittomat.

Via Crucis — Ristin tie lähtee pitkäperjantaina 25.3. klo 21 Lappeenrannan keskuspuistosta.Yleisö pääsee seuraamaan myös ke 23.3. klo 18 Linnoitukseen Golgata-kohtausta ja keskuspuistosta alkavaa kiirastorstain 24.3. kenraaliharjoitusta klo 21.

Sari Pullinen