Viipuriin ilmestyi Krimin valtaamista ihannoivia kylttejä — taustalla Krimin Venäjään liittämisen kaksivuotispäivä

22.3.2016 8:16
Kuva: Lukijan uutiskuva
Viipurin katukuvaa koristavat Krimin liittämistä Venäjään ihannoivat suuret mainostaulut.
Viipurin katukuvaa koristavat Krimin liittämistä Venäjään ihannoivat suuret mainostaulut.

Krimin Venäjään liittämisen kaksivuotispäivä näkyy Viipurin katukuvassa.

Kaupunkiin ilmestyi viime viikolla Krimin Venäjään liittämistä ihannoivia suuria mainostauluja. 18. maaliskuuta tuli kuluneeksi kaksi vuotta siitä, kun Venäjä liitti Krimin itseensä.

Yksi tauluista on keskustassa Viipurin kauppatorilla. ”18. maaliskuuta — Suuren kansan suuri päivä”, lukee taulun yläosassa. ”Viipurilaiset ja krimiläiset, yhtenäinen kansa”, kerrotaan taulun alaosassa.

Kyltit viittaavat ulkoasultaan selvästi presidentti Vladimir Putinin Yhtenäinen Venäjä -valtapuolueen logoon, jossa on tyylitelty Venäjän punavalkosininen lippu ja alla teksti Yhtenäinen Venäjä.

Viipurin Krim-kylteissä on samanlainen tyylitelty lippu ja samanlaisella kirjasintyypillä kirjoitettu teksti Yhtenäinen kansa.

Krim-plakaatit ovat herättäneet huomiota suomalaisten turistien, mutta myös viipurilaisten keskuudessa. Viipurilaiset ovat sosiaalisessa mediassa pohtineet muun muassa sitä, paljonko rahaa Venäjä käyttänyt rahaa Krimillä.

Venäjä liitti Krimin itseensä sen jälkeen, kun asiasta oli järjestetty Krimillä kansanäänestys. Presidentti Vladimir Putin esitti ja duuma hyväksyi esityksen alueliitoksesta 18. maaliskuuta 2014. Parlamentin alahuone hyväksyi alueliitoksen 21. maaliskuuta 2014.

Ukraina ja länsimaat ovat tuominneet kansanäänestyksen ja Krimin liittämisen Venäjään laittomiksi.

Outi Salovaara