Puolustusvoimien komentaja: Ilman lakimuutosta keskustelu sotilasyhteistyöstä on akateemista

22.3.2016 17:22
Kuva: Lukas Pearsall
Puolustusvoimien komentajan, kenraali Jarmo Lindbergin esitelmää Kouvolassa kokoontui Kuusankoskitalolle kuulemaan lähes täysi sali yleisöä.
Puolustusvoimien komentajan, kenraali Jarmo Lindbergin esitelmää Kouvolassa kokoontui Kuusankoskitalolle kuulemaan lähes täysi sali yleisöä.

Lakimuutos puolustusvoimien tehtävien muutoksesta on parhaillaan vireillä eduskunnassa. Puolustusvoimien komentajan, kenraali Jarmo Lindbergin mielestä lain muuttaminen on ajankohtaista.

Lakimuutoksen myötä puolustusvoimien tehtäväksi ollaan kirjaamassa myös osallistuminen kansainvälisen avun antamiseen ja kansainvälisiin tehtäviin.

— Viime aikoina on kovasti viitattu Suomen ja Ruotsin sotilasyhteistyöhön. Näin sotilaana keskustelu vaikuttaa kovin akateemiselta, jos laki ei mahdollista sotilaallista avunantoa toiselle maalle, Lindberg sanoo.

Kysymys puolustusvoimien osallistumisesta kansainvälisiin tehtäviin nousi ajankohtaiseksi Ruotsin sukellusvenejahdin ja Pariisin terrori-iskujen myötä.

Lakimuutos on parhaillaan lausuntokierroksella. Sitä odotetaan eduskuntaan vielä kevään aikana. Keskustelua ennakoidaan syntyvän ainakin siitä, olisiko osallistuminen kansainvälisiin tehtäviin pakollista kantahenkilökunnalle ja mahdollisesti reserviläisille.

— Aika näyttää, Lindberg tyytyi toteamaan tiistaina.

Brysselin tiistaiset terrori-iskut ovat Lindbergin mukaan esimerkki Euroopan muuttuneesta turvallisuusympäristöstä. Hän arvioi tilannetta tiistaina Kuusankoskella vain tunteja terrori-iskujen jälkeen.

Tarkemmin Lindberg ei Brysselin terrori-iskuja halunnut tiistaina kommentoida.

— En ota asiaan kantaa, koska tilanne on hyvin epäselvä. Olen ollut tänään maavoimien esikunnan vieraana tiloissa, joissa ei ollut viestivälineitä. Tapahtumat ovat dramaattisia ja aika näyttää, miten tilanne selviää.

Kimmo Kangas