Manu Rannan pitkä työttömyys vaihtui kiinteistöhuoltohommiin

22.3.2016 7:30
Kuva: Kai Skyttä
Manu Ranta on pärjännyt hyvin kiinteistöhuoltohommissa. Ranta sanoo, että työttömänä ollessa usko omiin kykyihin tuppaa hiipumaan.
Manu Ranta on pärjännyt hyvin kiinteistöhuoltohommissa. Ranta sanoo, että työttömänä ollessa usko omiin kykyihin tuppaa hiipumaan.

Kiinteistöhuolto Lyijysen laitehallissa Lappeenrannan Myllymäessä hymyilee tyytyväinen nuori mies. Manu Ranta aloitti alkuvuodesta työt kiinteistöhuoltofirmassa vuoden työttömyyden jälkeen. Ranta on velvoitetyöllistetty, ja työnantaja saa hänen työllistämiseensä TE-keskuksen maksamaa palkkatukea.

— On ollut kiva huomata, että työt sujuvat. Jossain vaiheessa työttömyyden aikana alkoi jo tuntua, että osaanko minä enää mitään, Ranta sanoo.

Ranta kirjoitti ylioppilaaksi 2012. Kirjoitusten jälkeen hän kävi armeijan, mutta jatko-opiskelupaikka on vielä löytymättä. Viime vuosia ovat leimanneet pätkätyöt ja eri pituiset työttömyysjaksot.

Kiinteistöhuolto Lyijysen huoltotoimenjohtaja Jorma Eronen kertoo olevansa hyvin tyytyväinen Rannan työpanokseen ja -motivaatioon. Vaikka Rannalla ei ole aiempaa kokemusta kiinteistönhuoltotöistä, lumityöt ja muut ulkoaluehommat ovat hoituneet hyvin ja nuori mies kehittyy koko ajan työssään.

— Olemme tehneet puolen vuoden työsopimuksen, mutta Manulla työt varmasti jatkuvat myös sen jälkeen, Eronen sanoo.

Lyijysen kiinteistöhuoltofirma on palkannut vakinaisiksi jo puolenkymmentä työntekijää, jotka ovat tulleet firmaan ensin palkkatuettuina velvoitetyöllistettävinä. Yhteensä firma työllistää 50 ihmistä. Työllistämisessä tehdään yhteistyötä Lappeenrannan kaupungin kanssa.

Aluepuhtaanapidon urakoita kilpailuttaessaan kaupunki sisällyttää kilpailuehtoihin sitoumuksen, että urakan saava firma osallistuu velvoitetyöllistämiseen.

— Meille sitoumus ei ole rasite, vaan olemme mielellämme mukana auttamassa ihmisiä eteenpäin työelämässä. Työllistämisen kautta olemme löytäneet hyviä työntekjöitä, huoltotoimenjohtaja Eronen kertoo.

Heikki Sopanen