Itsepalvelukassaa ei kannata pitää iltaisin auki, kun asiakkaita on vähän

22.3.2016 8:01
Kuva: Marleena Liikkanen
Tuuli Pystynen valvoo, auttaa ja opastaa Iso-Kristiinan S-marketin itsepalvelukassoilla Lappeenrannassa.
Tuuli Pystynen valvoo, auttaa ja opastaa Iso-Kristiinan S-marketin itsepalvelukassoilla Lappeenrannassa.

Kauppa kokeilee itsepalvelukassojen soveltuvuutta ruokakauppoihin. Etelä-Karjalan osuuskaupalla (Eekoo) on kolme myymälää mukana S-ryhmän kokeiluissa. K-ryhmä aloittaa kevään uuden itsepalvelukokeilun pääkaupunkiseudun ruokakaupoissa.

Lappeenrannan keskustan S-marketeissa ja Imatran Prismassa osa asiakkaista on ottanut itsepalvelukassat käyttöönsä, mutta suurempi osa tukeutuu perinteiseen palveluun, vaikka se merkitsisi jonottamistakin.

Lounasaika on itsepalvelun kiireisintä aikaa Iso-Kristiinan S-marketissa, kun ruokatuntia viettävät käyvät ostamassa syötävää. Neljän jälkeen on toinen piikki, jolloin kassa-automaatit piippailevat hintoja ja ohjeita taajaan.

Iltaisin kaupassa on niin vähän asiakkaita, että itsepalvelukassoja ei ole pidetty enää auki. Henkilökuntaa tarvitaan normaalikassoille, eikä sitä riitä auttamaan itsepalvelua. Itsepalvelukassa vaatii viereensä myymälähenkilökuntaa muun muassa varkaussuojattujen ja ikärajallisten tuotteiden ostamiseen.

Eekoo ei ainakaan toistaiseksi aio tuoda itsepalveluautomaatteja lisää.

— On hyvin mielenkiintoista seurata millaisiin ja minkä kokoisiin myymälöihin itsepalvelukassat parhaiten soveltuvat. S-ryhmän IT-osasto vertailee markkinoilla olevien eri laitetoimittajien malleja. Meillä on käytössä vain yksi niistä, marketmyynnin päällikkö Olli Kurppa kertoo.

K-ryhmän pari vuotta sitten tekemä pilotti ei edennyt itsepalvelukassojen laajempaan käyttöönottoon, mutta nyt se virittelee niitä uudelleen.

— Pilottia tullaan tekemään pääkaupunkiseudulla erikokoisissa K-ruokakaupoissa lähikaupoista hypermarketteihin, jotta näemme, miten itsepalvelu minnekin soveltuu. Kuuntelemme tässä asiakasta tarkalla korvalla, palvelupäällikkö Teemu Naumanen kertoo.

Lue aiheesta enemmän päivän painetusta lehdestä tai Etelä-Saimaan mobiilisovelluksesta.

Kaija Lankia