Brysseliläisperheen äiti: Jos alkaa pelätä, ei voi tehdä mitään

22.3.2016 18:45
Kuva: Saida Van der Auweraert
Brysselissä asuvan Katja Vuoren mies soitti aamulla kotikentältä:
Brysselissä asuvan Katja Vuoren mies soitti aamulla kotikentältä: "Täällä räjähti, mutta älä säikähdä. Olen jo koneessa."

Brysselissä asuva Katja Vuori kuuli lentokenttäiskusta mieheltään Peter Van der Auweraertilta. Mies oli lähtenyt aamulla työmatkalle Geneveen.

— Minulla ei ollut aamulla netti tai televisio auki, niin en ollut kuullut uutista. Mies soitti, että kentällä on räjähtänyt, mutta älä säikähdä, olen jo koneessa.

— Peter ei ollut onneksi enää silloin hallissa, kun räjähti. Hän oli mennyt siitä varttia aikaisemmin, Vuori kertaa.

Peter Van der Auweraert pääsi suhteellisen nopeasti koneesta ulos ja kentältä takaisin kotiin. Hänen mukaansa koneessa lähtölupaa odotelleet ihmiset suhtautuivat uutiseen jopa hämmästyttävän rauhallisesti.

Vaikka pian tuli tieto metroiskuista, Vuori ei hätääntynyt kolmen lapsensa puolesta. Hän tiesi, että 17-vuotias Saida oli koulussa ja kaksi nuorempaa luokkaretkellä ulkomailla.

— Vaikka Saida on jo lukion viimeisellä luokalla, koulusta tuli tieto, että vanhempien pitää hakea lapsensa kotiin. Kukaan ei saanut lähteä ulos hortoilemaan.

Kotikaduilla oli hiljaista, kun kaikki julkinen liikenne oli poikki ja ihmiset olivat vetäytyneet sisätiloihin. Sireenien ääntä kuului kauempaa.

Vuori arvelee, että koulut ovat kiinni ainakin keskiviikkona.

— Virallista tiedotusta ei ole vielä paljon ollut.

Vuori pisti kiireesti Facebookiin tiedon, että perhe on turvassa. Hän tiesi, että sukulaiset Suomessa ja ystävät ympäri maailmaa ovat heistä huolissaan. Kun kännykkäliikenne tökki, ei Vuoreen tai Van der Auweraertiin voinut saada yhteyttä.

— Tällaisessa tilanteessa sosiaalinen media on hyvästä. Siellä ihmiset voivat ilmoittaa, että ovat hengissä. Puhelinverkoilla on käyttöä kriisissä toimiville viranomaisille.

Konsulttina toimiva Vuori aikoo jatkaa omaa elämää kuten ennenkin. Vaikka räjähdys tapahtui hänen käyttämällään linjalla, aikoo hän ottaa metron käyttöön heti, kun se taas kulkee.

— Tottakai kuuntelen mitä viranomaiset neuvovat. Itse olen fatalisti ja ajattelen, että elämä on nyt täällä. Jos alkaa pelätä kaikkea, ei voi tehdä mitään.

Pariisin terrori-iskut ja niitä seuranneet poliisioperaatiot Brysselissä ovat aiheuttaneet ahdistusta monissa belgialaisissa.

— Ymmärrän, että iskut ovat psykologisesti pelottavia. Jotkut tuttavien lapset ovat olleet siitä asti hyvin pelokkaita, eivätkä ole halunneet mennä kaupungille.

Vuoren ja Van der Auweraertin lapset ovat suhtautuneet tilanteeseen rauhallisesti.

Huoli tahtoo hiipiä Vuoren mieleen, vaikkei hän halua antaa pelolle valtaa. Perheen kuopus, 14-vuotias Immi, on luokkaretkellään Pariisissa.

— Ettei Pariisissakin vaan taas paukahtelisi. Tässä on selvästi linkitystä aikaisempiin Pariisin iskuihin. Mutta ei auta liikaa pelätä ja mietiskellä.

Seeliksen, 15, luokkaretki suuntasi Pyreneille Espanjan ja Ranskan rajalle.

— Molemmat matkalaiset ovat tulossa perjantaina kotiin. Voi tulla pitkä kotimatka, jos Ranska pistää rajoja kiinni ja lisää tarkastuksia. Mutta se on pieni murhe.

Vuori arvelee, että terrorismin aalto jatkuu Euroopassa.

— Tähän hätään päättäjät eivät voi tehdä mitään. Sille he voivat tehdä jotakin, ettei kasvaisi uusia sukupovia, jotka jäävät yhteiskunnasta ulkopuolelle ja ovat herkkiä tämän tyyppisille aatteille.

Kaisa Juntunen