Saitko työpaikkasi suhteilla kuten suurin osa?

21.3.2016 13:36 | Päivitetty: 21.3.2016 13:41
Kuva: Fotolia
Verkostoituminen auttaa saamaan työpaikan.
Verkostoituminen auttaa saamaan työpaikan.

Työpaikat saadaan suhteilla ja omalla aktiivisella hakemisella. Noin 70 prosenttia suomalaisista työllistyy näillä keinoilla.

Viidesosa on kysynyt itse töitä nykyiseltä työnantajaltaan ja viidesosalle on tarjottu töitä.

Vai joka neljäs työllistyy avointa työpaikkaa hakemalla, ja vain alle kymmenesosa julkisten työnvälityspalveluiden kautta.

Tiedot selviävät Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran tuoreesta tutkimuksesta Uuden työn valmiudet ja reitit työelämään.

Sitran mukaan omatoimisuus ja verkostot ovat työnhaussa tärkeitä, mutta vain kuusi prosenttia suomalaisista pitää verkostoitumista vahvuutenaan.

— Myös työnantajat hyödyntävät rekrytoinnissa verkostoja ja arvostavat aktiivisuutta. Työllisyyspolitiikassa tulisikin miettiä, miten voisimme parhaiten tukea työn ja työntekijöiden kohtaamista muuttuneilla työmarkkinoilla, Sitran johtava asiantuntija Mikko Hyttinen kommentoi tiedotteessa.

Omaan työtilanteeseensa suomalaiset suhtautuvat jopa yllättävän myönteisesti. Luotto yleisiin työmarkkinoihin on sen sijaan huono.

— Hieman ristiriitaista on se, että 70 prosenttia vastaajista uskoo työttömyyden lisääntyvän Suomessa edelleen, mutta suunnilleen yhtä moni ajattelee, että oma työtehtävä säilyy työn murroksesta huolimatta, Sitra analysoi tutkimuksen tuloksia.

Alan vaihtoa pitää omalla kohdalla todennäköisenä peräti yli 40 prosenttia vastaajista.

Sitra on tehnyt tutkimuksensa oheen myös testin, jossa voi testata omia työelämävalmiuksiaan. Testiin pääsee tästä

Kommentoi alla kuinka sait itse oman työpaikkasi.

Kaisa Juntunen