Saimaan talvitulva oli armollinen, Lappeenrannan Myllysaaren uimalan betonitasanne säästyi kastumiselta

21.3.2016 19:35
Kuva: Kai Skyttä
Myllysaaren talviuimalassa on nyt sopivasti vettä. Kaksi ylintä rappusta ovat kuivillaan, eikä vesi uhkaa nousta etutasanteelle.
Myllysaaren talviuimalassa on nyt sopivasti vettä. Kaksi ylintä rappusta ovat kuivillaan, eikä vesi uhkaa nousta etutasanteelle.
Tammikuun lopulla 2009 vesi uhkasi nousta Myllysaaren uimalan pukuhuoneeseen.
Tammikuun 2009 talvitulva kesti vain lyhyen aikaa, joten Myllysaaren uimalan etutasanne kuivui kohti kevättä.
Heinäkuun lopulla 2012 Saimaan pinta oli jo kohonnut korkeuksiin, minkä Imatran Lempukan uimarannan laituri sai kokea.
Vuoden 2012 suurtulva kasteli marraskuussa Saimaan rantametsää.

Saimaalla on koettu talvitulva helmi-maaliskuun aikana.  Järvenpinta  on noussut 35—40 senttiä marras-joulukuun vaihteesta.

Vesi nousi poikkeukselliseen aikaan, koska alkutalven lumet sulivat, satoi vettä ja tammikuun jälkeen oli uudelleen lauhaa. Normaalisti Saimaan pinnan kuuluisi laskea talvella, kunnes kevättulva alkaa huhtikuussa ja kiihtyy toukokuussa.

8. helmikuuta aloitettu Vuoksen  lisäjuoksutus on taltuttanut vedenpinnan nousun.

Saimaa oli korkeimmillaan maaliskuun alussa. Kuun aikana järvenpinta on laskenut aavistuksen, mutta vedenpinta on edelleen korkealla vuodenaikaan nähden. Järvi on nyt noin 35 senttiä korkeammalla kuin viime vuonna tähän aikaan.

Lappeenrannan Myllysaaren talviuimalan rappuset ja betonitasanne ovat hyvä paikka havainnoida Saimaan pinnan muutoksia. Kaksin ylintä rappusta olivat maanantaina kuivilla, jollaisena ne mitä todennäköisimmin myös pysyvät.

Uimalan tasanteelle vesi ei ole tällä kertaa jaksanut nousta. Vuonna 2012 vesi uhkasi tulla kynnyksen yli pukuhuoneeseen ja osin tulikin, samoin tammikuussa 2009.

 

Lue lisää tiistain lehdestä tai Etelä-Saimaan mobiilisovelluksesta

Ilpo Leskinen