Kuinka Ilmarista tuli Ilmari ja Edithistä Edith? Jokaisen vauvan nimeen sisältyy tarina.

20.3.2016 10:14
Kuva: Marleena Liikkanen
Edith Helmi Estelle Nuutinen sai ihan omat nimet, joita ei lainattu keneltäkään. Sanna ja Erik Nuutinen listasivat nättejä nimiä jo seurusteluaikoinaan.
Edith Helmi Estelle Nuutinen sai ihan omat nimet, joita ei lainattu keneltäkään. Sanna ja Erik Nuutinen listasivat nättejä nimiä jo seurusteluaikoinaan.

Seitsenvuotias Akseli Janne Benjamin Latto ja hänen seitsenkuinen pikkuveljensä Ilmari Niilo Olavi jatkavat isänsä suvun pitkää nimiperinnettä. Ensimmäiset etunimet ovat molemmilla omat, kaksi muuta ovat perintöä aiemmilta sukupolvilta.

— Akselin nimessä Janne on hänen isänsä nimi ja Benjamin Jannen sodassa kaatuneen isoisän toinen etunimi, poikien äiti Heidi Latto Lappeenrannasta kertoo.

Benjamin oli saanut nimensä omalta isältään, jolla se oli lyhyemmässä muodossa Benjam.

Ilmari Niilo Olavin nimessä Niilo on Heidi Laton neljä vuotta sitten kuolleelta papalta, Olavi on hänen isänsä Seppo Olavin toinen nimi.

Kutsumanimet Akseli ja Ilmari rimmaavat mukavasti toisiinsa, ja nimien rytmi on sama.

— Emme halunneet pojista mitään Ridgejä, vaan antaa heille hyvät suomalaiset, vanhat nimet, Janne Latto sanoo.

Lappeenrantalainen Sanna Nuutinen oli jo kauan ennen äidiksi tuloaan päättänyt, että jos hän saa tytön, tämä saa nimen Helmi. Tytär syntyi viime elokuussa ja kastettiin Edith Helmi Estelleksi.

— Ne olivat vain nättejä nimiä. Kenenkään mukaan tyttöä ei nimetty, Nuutinen sanoo.

Helmistä tuli Nuutisten pienokaisen toinen nimi, sillä tytöllä on Helmi-niminen serkku Yhdysvalloissa, Erik Nuutisen siskon tyttö.

Ensimmäiseksi nimeksi valittiin Edith. Se ei ole kovin yleinen kutsumanimenä, Nuutiset perustelevat valintaa.

Kolmas nimi ei äidin mukaan tule Ruotsin prinsessalta.

— Äitini toinen nimi on Esteri. Estelle muistuttaa sitä, Sanna Nuutinen perustelee.

— Jo puolet lapsista saa kolme nimeä. Niistä kaksi jälkimmäistä on suvussa kulkevia nimiä, ensimmäinen on usein joku muodissa oleva nimi, sanoo nimistötutkimuksen dosentti ja almanakkatoimiston johtaja Minna Saarelma-Paukkala Helsingin yliopistosta.

Lappeenrannan evankelisissa seurakunnissa kastettiin viime vuonna 508 lasta. Heissä oli kahdeksan Eetua ja seitsemän Venlaa.

Poikien listan neljäs, Väinö, on ainoa ääkkösellinen nimi.

— Äällisiä ja ööllisiä nimiä annetaan vähän, sillä vanhemmat suosivat äänneasultaan myös ulkomaalaisten suuhun sopivia nimiä. Emmit, Ennit ja Anttonit taipuvat vieraillakin mailla, Saarelma-Paukkala sanoo.

Etelä-Karjalan ja koko Suomen lasten nimistä laajemmin päivän painetussa lehdessä ja Etelä-Saimaan mobiilisovelluksessa.

Kaija Lankia