BirdLife syyttää päättäjiä luonnon unohtamisesta

20.3.2016 20:06
Kuva: Kimmo Seppälä
Muun muassa nokikanojen määrä on vähentynyt kuluvalla vuosituhannella selvästi. Laji luokitellaan erittäin uhanalaiseksi.
Muun muassa nokikanojen määrä on vähentynyt kuluvalla vuosituhannella selvästi. Laji luokitellaan erittäin uhanalaiseksi.

Lintujensuojelujärjestö BirdLife Suomi syyttää poliittisia päättäjiä luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen unohtamisesta.

Tämän vuoden alussa julkaistun uhanalaisarvioinnin mukaan Suomessa on 87 uhanalaista lintulajia. Tämä on 35 prosenttia eli yli kolmasosa maan pesimälinnuista. Esimerkiksi Ruotsissa uhanalaisia lajeja on 21 prosenttia lajistosta ja Norjassa 20 prosenttia.

BirdLifen mukaan uhanalaisten lajien määrän kasvun osoittaa, että yhteiskunnan on lisättävä panostusta luonnonsuojeluun ja luonnon parempaan huomioimiseen. Järjestö toteaa suunnan olleen päinvastainen: esimerkiksi Metso-ohjelman metsiensuojelurahoja on leikattu ja soidensuojeluohjelma jää pääosin toteuttamatta.

— Päättäjien on aika herätä ymmärtämään luonnon köyhtyminen ja Suomen velvoitteet monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Vertailu Eurooppaan ja muihin Pohjoismaihin osoittaa, että Suomi on huolehtinut linnustostaan häpeällisen huonosti, BirdLife Suomen edustajiston puheenjohtaja Petri Seppälä sanoo tiedotteessa.

Suomen uhanalaiset lintulajit

Kimmo Puhakka