Stam1nan tänään julkaistu Elokuutio rakentaa yhtenäistä tarinaa

18.3.2016 17:45
Kuva: Teemu Leinonen
Stam1na eli Pekka Olkkonen (vas.), Teppo Velin, Antti Hyyrynen, Kai-Pekka Kangasmäki ja Emil Lähteenmäki julkaisivat seitsemännen levynsä, Elokuution, perjantaina 18. maaliskuuta.
Stam1na eli Pekka Olkkonen (vas.), Teppo Velin, Antti Hyyrynen, Kai-Pekka Kangasmäki ja Emil Lähteenmäki julkaisivat seitsemännen levynsä, Elokuution, perjantaina 18. maaliskuuta.

Musiikin uudet kulutustavat muuttavat myös sen julkaisutapoja. Osa artisteista ja bändeistä julkaisee sinkun parin kuukauden välein, osa haluaa edelleen rakentaa useista kappaleista koostuvan tarinan, albumin.

Lemiläinen Stam1na kuuluu jälkimmäiseen heimoon. Metallimusiikkia soittava bändi julkaisi seitsemännen albuminsa tänään perjantaina. Elokuutioksi nimetty levy on tekstintekijän mukaan ehyt tarinakokoelma.

— Pidän arvossa sitä, ettei lauluissa leikitä irrallisilla palikoilla, vaan että niistä rakentuu kokonaisuus, joka on herkullisimmillaan, kun on kuunnellut levyn läpi, Stam1nan kitaristi-laulaja Antti Hyyrynen sanoo.

Albumit ovat Hyyryselle enemmän kuin osiensa summia. Näkemyksen taustalta löytyvät lapsuuden vinyylilevyt. Kokemus alkoi jo kansitaiteesta, joka sanoitusten ohella tarjosi rakennuspalikoita mielikuvitukselle.

Stam1na tekee niinkuin ajattelee. Bändi soitti läpi neljä albumiaan neljänä peräkkäisenä päivänä Provinssirockissa Seinäjoella viime kesänä, levy per keikka. Hyyrysen mukaan se oli keikka-uran kohokohta.

— Idean albumien soittamisesta heittivät festivaalijärjestäjä ja keikkamyyjä. Jos albumikokonaisuus on jollekin kunnianarvoinen asia, jota halutaan pitää yllä, me olemme rintamassa mukana, Hyyrynen vakuuttaa.

Sinkku vai pitkäsoitto? Se on pitkälti lajityyppikysymys. Popparit, räppärit ja muut päivittäisten soittolistojen vakiosolistit suosivat enemmän pelkkiä sinkkuja, kun taas rokkarit hyödyntävät perinteistä mallia. Miksi?

— Emme ajattele musiikkia kertakäyttötavarana, vaan odotamme, että kuulijamme jaksavat istua ja kuunnella. Voisi olla mielenkiintoista ja raikasta, jos justinbieberit tekisivät kokonaisuuksia, Hyyrynen heittää.

Murros jakelu- ja julkaisutavoissa ulottuu konsertteihinkin. Kyselyjen mukaan livekeikoilla halutaan kuulla lähinnä esiintyjien hittibiisejä.

Stam1na suunnittelee parhaillaan omaa pientä hallikiertuetta. Millaiseksi?

— Draaman kaaressa pitää ajatella sekä vanhoja faneja että uusia kuulijoita, mutta mukana pitää olla myös varmoja iskuja, jotta jengi pääsee laulamaan mukana. Se on tärkeää, tottakai, Hyyrynen kertoo.

Stam1na esiintyy Mokoman ja Diablon kanssa Holiday Club Saimaan Areenalla 9. huhtikuuta. Sakara Tour 2016 on puolestaan vasta ensimmäinen rokkihäppeninki Rauhan Areenalla.

Sakara Tourin tarkoitus on soittajien mukaan tarjota eteläkarjalaista hevimetalosaamista koko perheelle. Tapahtuma on myynyt ennakkoon enemmän kuin Robinin keikka Rauhassa, mikä ilahduttaa Hyyrystä.

Petteri Värtö | Juho Maijala