Suomessa jätetään jopa 20 000 kissaa heitteille vuosittain – koirien arvostus lemmikkeinä huomattavasti korkeampi

16.3.2016 14:44
Kuva: Katri Ikävalko

Suomessa arvioidaan olevan jopa 1,3 miljoonaa kissaa. Kissoista kolme neljäsosaa on niin sanottuja kotikissoja ja loput rotukissoja. Luvut selviävät Royal Caninin Taloustutkimuksella teettämästä Suuresta kissatutkimuksesta.

Edellisen kerran kissojen määrää arvioitiin vuonna 2014, jolloin Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton selvityksessä kissoja arvioitiin olevan 600 000–1 000 000.

Asiantuntijaeläinlääkäri Mirjami Mattila Royal Caninilta toteaa, että kissojen määrän lisääntyminen ei ole pelkästään iloinen asia. Noin 20 000 kissaa jätetään heitteille vuosittain.

— Tavoitteenamme on herättää keskustelua kissojen arvostuksesta ja hyvinvoinnista sekä nostaa esiin kissojen pitoon liittyviä ongelmia. Aivan liian moni kissa joutuu vuosittain hylätyksi tai jää vaille tarvitsemaansa hoitoa, Mattila sanoo tiedotteessa.

Myös eläinlääkärit ovat työssään huomanneet, että kissoihin suhtaudutaan välinpitämättömästi. Suomalaisille eläinlääkäriasemille maaliskuussa tehty kysely paljastaa, että 83 prosenttia eläinlääkäreistä kohtaa työssään kissoihin kohdistuvaa piittaamattomuutta, kuten hallitsematonta lisääntymistä sekä rokotusten ja loishäädön laiminlyöntiä.

Kuluttajatutkimus osoittaa, että hankintahinnaltaan arvokkaampiin rotukissoihin satsataan monella tapaa enemmän kuin kotikissoihin.

— Rotukissalle tehdään erilaisia hoitotoimenpiteitä jopa kaksi kertaa enemmän kuin kotikissalle. Kotikissa päätyy eläinlääkärin vastaanotolle useimmiten vain akuuteissa tilanteissa. Kissan arvostuksesta kertovaa on, että vain kuusi prosenttia vastaajista on valmis laittamaan kissaansa rahaa juuri niin paljon kuin tarvitsee, Mattila huomauttaa.

Tutkimuksen mukaan kaksi kolmesta suomalaisesta arvostaa lemmikkinä enemmän koiraa.

—  Arvostuksen eron taustalla lienevät ainakin eläinten erilaiset asemat ihmisen rinnalla. Koiran ajatellaan useammin olevan ihmiselle hyödyksi, ja myös kissaa uskollisempi lemmikki. Lemmikin hankintahinta on valitettavan usein eläimen arvostusta määrittelevä tekijä.

Kyselyyn vastaajista 13 prosenttia ei haluaisi maksaa kissasta mitään.

—  Kissan hankinta ei saisi olla niin helppoa, kuin se usein on. Jos kissan saa ilmaiseksi, ei kissaa välttämättä arvosteta ja olla valmiita panostamaan sen hoitoon taloudellisesti.

Juhana Nyman