Virusturva ja sähköposti tulevat tietotekniikkaopastuksissa ikääntyville tutuiksi — ”Kaikkea ei tarvitse koneesta tietää, eikä tyhmiä kysymyksiä ole”

15.3.2016 6:03
Kuva: Marleena Liikkanen
Atk-ohjaaja Keijo Suuronen neuvoi Kaija Pöntistä Iso apu -palvelukeskuksessa järjestetyssä tietotekniikkaohjauksessa.
Atk-ohjaaja Keijo Suuronen neuvoi Kaija Pöntistä Iso apu -palvelukeskuksessa järjestetyssä tietotekniikkaohjauksessa.

Senioreiden tietotekniikkaopastuksessa ohjaaja Keijo Suuroselle satelee kysymyksiä. Kannattaako mainospostit siirtää roskakoriin vai merkitä roskaposteiksi? Voiko yhdellä kertaa poistaa useita viestejä? Eikö suuri määrä kuvia kannatakin laittaa pilveen eikä sähköpostin liitteeksi?

Lappeenrannan Kauppakadulle Iso apu -palvelukeskukseen on saapunut parikymmentä ihmistä, eikä opetustilaan enempää oikein mahtuisikaan. Opastuskerran aiheena on sähköpostin käyttö.

— Helpoin tapa opetella sähköpostin lähettämistä on lähettää se itselleen. Sähköposti pyörähtää maailman ympäri pari kertaa ja palaa takaisin, Suuronen vinkkaa.

Osallistujia naurattaa.

Etelä-Karjalan työ- ja asukastupayhdistys (Ekta) on tammikuusta lähtien pyörittänyt Lappeenrannan asukastiloissa tietotekniikkaopastusta senioreille. Oppia on saanut jo yli 400 henkeä.

Isommalle joukolle yhteisiä ohjaustilaisuuksia on kerran viikossa kolmessa paikassa: Lappeenrannan keskustan Iso apu -palvelupisteessä sekä Lauritsalan ja Sammonlahden asukastiloissa.

Henkilökohtaista ohjausta kussakin paikassa saa kolmena päivänä viikossa. Siihen on hyvä varata aika asukastuvalta.

Opastus alkoi vuoden alussa luentopainotteisena.

— Pian huomattiin, että tarvetta on enemmän kädestä pitäen -oppiin, Lauritsalan asukastilan työntekijä Jade Cajander kertoo.

Monia rassaavat päivitysongelmat. Myös virustorjunta tuskastuttaa. Siitä tiedetään vähän, ja hyvää tarkoittava auttajakin saattaa asentaa vanhaan koneeseen niin raskaan torjunnan, että kone hyytyy.

Lauritsalassa senioreita tietotekniikan saloihin opastavan Tero Jokirannan kokemuksen mukaan oppi menee yleensä perille, vaikka kynnys aloittamiseen olisikin iso.

— Perusjutut on helppo opettaa. Kaikkea ei tarvitse koneesta tietää, eikä tyhmiä kysymyksiä ole.

Seija Hackman, Hanna Sipinen