Kolumni: Lemiltä se alkoi

15.3.2016 13:15

Tämä tästä enää puuttui. Suomen luottoluokitus tippui. Parhaasta kolmen A:n ryhmästä pudottiin AA+:aan, melkein rupusakkiin. Saa nähdä, miten meille käy.

Sanovat, että kaikki on mennyt Suomessa päin prinkkalaa vuoden 2008 syyskuun 15. päivän jälkeen. Silloin amerikkalainen investointipankki Lehman Brothers hakeutui yrityssaneeraukseen subprime-kuplan puhjettua.

Minä olen eri mieltä. Päivämäärä on oikea, mutta tapahtumakirjaus väärä. Talouden alamäki alkoi, kun Lensun kauppa lopetti samaisena päivänä toimintansa Lemillä.

Väittäköön toista ken haluaa, mutta tässä todistusaineistoa syyskuulta 2008. Kasvun esteet olivat aivan toiset kuin tänään, samoin kehitysnäkymät.

Etelä-Karjalassa kaupat esimerkiksi eivät saaneet olla auki sunnuntaisin. Täkäläinen kauppakamari toivoi silloiselta työministeri Tarja Cronbergilta (vihr.) ymmärrystä pyhäaukiolon tarpeeseen, koska Etelä-Karjalassa oli niin paljon venäläisturisteja.

Kuutostien varteen suunniteltiin siirrettäviä vessoja, kun itärekkojen jonot olivat kilometrien pituisia ja kuljettajien tarve saniteettipalveluille ymmärrettävästi suuri.

Kansallinen mediatutkimus kertoi, että painettu lehti piti pintansa ja lukijamäärät olivat selvässä kasvussa. Lehtien verkkosivut olivat harvinaisia kummajaisia eivätkä uhanneet printtilehtiä. Printin voima näkyi myös lehtien kaupallisessa ilmoittelussa.

Kehityksen ennakoiminen ja siihen varautuminen ei ole helppoa. Ei edes Stora Enson toimitusjohtaja Jouko Karvinen arvannut toimialansa tulevia trendejä. Hän ilmoitti syyskuussa 2008, että Imatran Kaukopäässä suljetaan kartonkilinja ja 270 ihmistä menettää työnsä.

Nyt suljetaan paperikoneita ja rakennetaan kartonkilinjoja. Itärekoista ja venäläisturisteista ei ole huolta, vaikka kaupat ovat auki myös sunnuntaisin. Painetun lehden voittokulku on sekin hiipunut, eikä Lemille ole tullut uutta kyläkauppiasta. Kunhan luottoluokitus ei nyt enää tippuisi.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan yhteiskuntatoimituksen toimittaja.

Heikki Sopanen