Kaakkois-Suomessa sijoitustarve 659 pakolaiselle — paikkoja etsitään

15.3.2016 15:17
Kuva: Kai Skyttä
Turvapaikanhakija Joutsenon vastaanottokeskuksessa viime syksynä.
Turvapaikanhakija Joutsenon vastaanottokeskuksessa viime syksynä.

Kaakkois-Suomen kunnista etsitään pakolaisille kotouttamis- ja sijoituspaikkoja. Suomessa niiden tarpeessa olevista pakolaisista Kaakkois-Suomen osuus on tällä hetkellä 659 henkilöä.

Työ- ja elinkeinoministeriön arvion mukaan viime vuonna Suomeen tulleista turvapaikanhakijoista noin 10 000 henkilöä saanee myönteisen oleskeluluvan, ja he tarvitsevat kuntapaikat.

Kaakkois-Suomen osuus pohjautuu alueen vastaanottokeskuksissa olevien turvapaikanhakijoiden määrään, kertoo Kaakkois-Suomen ELY-keskus tiedotteessa.

— Lisäksi kuntapaikkoja tarvitsevat Suomeen kansainvälisten sopimusten perusteella vastaanotettaviksi jo aiemmin sovitut kiintiöpakolaiset, jotka vielä odottavat maahantuloa, tiedotteessa todetaan.

ELY-keskus on käynyt neuvotteluja pakolaisten kotouttamisesta ja sijoittamisesta Kaakkois-Suomen kuntiin. Keskustelu jatkuu Kouvolassa 21. maaliskuuta.

ELY-keskus on kutsunut silloin kunnan- ja kaupunginjohtajat yhteiseen neuvotteluun. Tilaisuudessa päivitetään tämän hetken tilannetta ja mietitään jatkotoimia. Työ- ja elinkeinoministeriön näkökulmasta kotouttamistilannetta ja toimia avaa ministeri Jari Lindström.

Kuntapaikkojen pelisäännöt

Kuntapaikkojen myöntäminen pakolaisille on kunnille vapaaehtoista.

Kunta järjestää vastaanoton, asunnon ja huolehtii osaltaan kotouttamiseen liittyvistä palveluista.

ELY-keskus korvaa kunnille pakolaisten vastaanotosta koituvia kuluja ja pakolaisten toimeentulon ensimmäisten vuosien osalta.

Vastaanotosta tehdään kunnan kanssa sopimus, ja kunnalla tulee olla voimassa olevan kotouttamisohjelma.

ELY-keskuksen tehtävänä on tukea ja neuvoa kotouttamisessa.

Lähde: Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Leena Sallinen