Base-hyppääjä hyppäsi Viipurin linnan tornista — museonjohtaja aikoo kiristää valvontaa

15.3.2016 8:04
Kuva: Anniina Meuronen
Viipurin linnan Pyhän Olavin torni nousee 75 metrin korkeuteen meren pinnasta. Tornin ulkoseinän korkeus on lähes 39 metriä.
Viipurin linnan Pyhän Olavin torni nousee 75 metrin korkeuteen meren pinnasta. Tornin ulkoseinän korkeus on lähes 39 metriä.

Nuori mies hyppäsi viime lauantaina Viipurin linnan kymmeniä metrejä korkeasta Pyhän Olavin tornista niin sanotulla base-laskuvarjolla.

Mies laskeutui varjoineen linnan ulkoseinän ja sitä ympäröivän vesistön väliselle kapealle maakaistaleelle ja pakeni tiettävästi loukkaantumattomana paikalta.

Hyppääjällä oli mukana kumppani, joka tallensi hypyn videolle. Asiasta kertoivat muun muassa Vyborgskie Vedomosti - ja Ivyborg-lehdet.

Viipurin linnamuseon johtaja ja Leningradin oblastin parlamentin nuorin jäsen Vladimir Tsoi, 31, luonnehti hyppyä erittäin vastuuttomaksi ja vaaralliseksi. Museonjohtaja aikoo kiristää torniin tulevien turistien valvontaa, jotta he eivät pääse kuljettamaan mukanaan esimerkiksi laskuvarjoja.

Tsoi on kuitenkin tietyillä edellytyksillä valmis sallimaan base-hypyt tornista esimerkiksi yhtenä päivänä vuodesta.

Pyhän Olavin torni nousee 75 metriä merenpinnan yläpuolelle. Torni on rakennettu 26 metriä meren pinnan yläpuolella olevalle kalliolle. Ulkoseinien korkeus on 38,6 metriä.

Base-hyppääminen tarkoittaa hyppäämistä kiinteältä alustalta kuten torneista, pilvenpiirtäjistä tai silloilta. Base-hyppääminen on tavallista laskuvarjohyppyä vaarallisempi laji, ja yleensä hypyt tehdään luvatta.

Outi Salovaara