Rautjärven valtuusto suri irtisanomisia ja ilahtui yllättävästä tilinpäätöksestä

14.3.2016 20:32 | Päivitetty: 14.3.2016 20:53
Kuva: Tiina Räikkönen
Valtuutettu Terho Kemppiselle luovutettiin Suomen Valkoisen Ruusun 1 luokan mitali. Sen kiinnitti rintapieleen valtuuston puheenjohtaja Liisa Terävä.
Valtuutettu Terho Kemppiselle luovutettiin Suomen Valkoisen Ruusun 1 luokan mitali. Sen kiinnitti rintapieleen valtuuston puheenjohtaja Liisa Terävä.

Metsä-Boardin Simpeleen tehtaan yt-neuvottelujen lopputulos herättää vakavaa huolta myös Rautjärven päättäjissä. Kunnanvaltuusto pohti maanantai-iltana, miten tukea irtisanottavia ihmisiä eteenpäin.

— Tänään tulivat viimeiset irtisanomistiedot: 42 ihmistä laitetaan pihalle ja näistä 25 on kovia irtisanomisia. Tehdas on ollut kylän kivijalka. Mitkä ovat irtisanomisten vaikutukset kunnan verotuloihin ja henkiseen ilmapiiriin, tästä keskustelimme ryhmäkokouksessa, kertoi demarivaltuutettu Timo Paajanen.

— Tämä on todella iso ja vakava asia kaikille, niin irtisanottaville kuin töihin jäävillekin. Kun tehtaalla 30 vuotta töissä ollut työkaveri lähtee, on se paha paikka myös muille. Ei tällaiseen voi kunnassakaan varautua, sillä yllätyksiä tulee aina.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Taina Lonka (kesk.) toivoi, ettei kavereita jätetä.

— Autetaan ihmisiä selviämään, hakeutumaan uusille aloille töihin ja kouluttautumaan, ettei tarvitsisi muuttaa muualle.

Kunnanjohtaja Harri Anttilan mukaan isku osuu koko Imatran seutukunnalle. Jos puolet kovista irtisanomisista osuu rautjärveläisiin, menettää kunta arviolta noin 100 000 euron verotulot, Anttila laski ja oli huolissaan siitä, miten seudun ihmiset säilyttävät aktiivisuutensa.

Päivän hyvänä uutisena valtuusto sai kuulla ennakkotietoja Rautjärven vuoden 2015 tilinpäätöksestä. Siitä on tulossa yli miljoona euroa ylijäämäinen, kun talousarviossa oli varauduttu vain 160 000 euroon.

Pottia ovat kasvattaneet odotettua suuremmat valtionosuudet sekä metsien noin 140  000 euron myyntitulot. Palveluiden ostosta ja tarvikehankinnoista on saatu säästöjä aikaan, henkilöstökulut ovat alittuneet reilusti.

Tilinpäätös valmistuu pääsiäisen jälkeen.

Valtuuston kokouksessa jaettiin myös kunnia- ja ansiomerkkejä. Kunnan sivistystoimenjohtaja Eila Toppinen sai tasavallan presidentin myöntämän Suomen Leijonan ansioristin ja valtuutettu Terho Kemppinen Suomen Valkoisen Ruusun 1 luokan mitalin kultaristein. Suomen Kuntaliiton kultainen ansiomerkki luovutettiin kunnan henkilöstösihteeri Riitta Hellstenille.

Juttuun lisätty valtuuston kokouksessa palkittujen nimet.

Tiina Räikkönen