Naisten lukupiirissä maahanmuuttajat tutustuvat kieleen ja saavat suomalaisia ystäviä

14.3.2016 10:05
Kuva: Kaija Lankia
Päivi Pesu (vas.) ja Helena Vento (oik.)avustavat Bauchra Baazizia ilmoittautumislomakkeen täyttämisessä. Nelivuotias Mohamed paneutuu Mauri Kunnaksen kuvakirjaan.
Päivi Pesu (vas.) ja Helena Vento (oik.)avustavat Bauchra Baazizia ilmoittautumislomakkeen täyttämisessä. Nelivuotias Mohamed paneutuu Mauri Kunnaksen kuvakirjaan.

Helena Vento ja Päivi Pesu ovat opettajia, Bauchra Baaziz on oppilas. Tai oikeastaan he kaikki ovat vain naisia Lappeenrannan Skinnarilassa kokoontuvassa Keskustellaan yhdessä -ryhmässä.

— Tulin tänne Harapaisista mieheni kyydissä. Asuimme aiemmin Sammonlahdessa, mutta muutimme sitten Harapaisiin. Meillä on nelivuotias ja kolmivuotias poika, kolmas lapsi syntyy heinäkuussa, Baaziz kertoo.

Esikoinen Mohammed Arline Eledbissy tuli Skinnarilan koululle myös. Äiti löytää hänelle Koirien Kalevalan ja muita lastenkirjoja selailtavaksi siksi aikaa, kun naiset keskustelevat. Keskustelu käy suomeksi, sillä Baaziz on asunut neljä vuotta Lappeenrannassa. Päivi Pesun arabiantaidosta on kuitenkin hyötyä, jos tiukka paikka tulee.

Skinnarilan koululla kokoontuva ryhmä on osa valtakunnallista Luetaan yhdessä -verkostoa. Viime keskiviikkona se kokoontui neljännen kerran.

— Me olemme oikeastaan enemmän keskustelu- kuin lukuryhmä, ryhmän perustanut Elina Virtanen kertoo.

Vapaaehtoisten opettajien vetämä ryhmä tukee maahanmuuttajien kielenoppimista ja kotouttamista.

— Monelta puuttuvat kontaktit kantaväestöön. Tässä ryhmässä niitä tarjoutuu — naiselta naiselle. Tutustutaan ja keskustellaan hyvin monenlaisista aiheista.

Vaikka suomen opiskelu on tärkeää, puhetta tulee myös venäjäksi, arabiaksi, somaliksi, thaiksi.

— Osa osaa jo suhteellisen hyvin puhua suomea, mutta lyhyenkin luettavan lauseen kanssa edetään erittäin hitaasti. Useimmilla kirjoitustaito ei riitä kunnolla kokonaisiin sanoihin, Virtanen kertoo.

Sana ryhmästä on levinnyt niin, että kolmannella kerralla paikalla oli jo yli 20 maahanmuuttajaa ja 15 opettajaa. Toinen ryhmä onkin perusteilla.

Lue lisää päivän painetusta lehdestä tai Etelä-Saimaan mobiilisovelluksesta.

Kaija Lankia