Tänään vietetään Marian ilmestyspäivää — testaa, tunnetko pyhäpäivät ja niiden taustat

13.3.2016 10:28
Kuva: Katja Juurikko
Pääsiäinen on kristillisen kirkon vuoden suurin juhla.
Pääsiäinen on kristillisen kirkon vuoden suurin juhla.

Keskikesän juhla, pakko olla heila -päivä, se jokakeväinen torstaivapaa ja munanetsintäpäivä.

Ovatko kirkolliset juhlapyhät vain syitä juhlia ja pitää töistä vapaata? Tiedätkö, mitä päivien taustalla on ja miksi niitä vietetään?

Alla on yhdeksän yleisen kirkollisen juhlapäivän lista ja sivulla alimpana luterilaisen kirkon oppien mukaiset selitykset päivistä. Paljasta äänestyksessä, kuinka monen päivän taustat muistit!

Loppiainen

Pitkäperjantai

Helluntai

Marian ilmestyspäivä

Juhannuspäivä

Kynttilänpäivä

Pääsiäispäivä

Toinen pääsiäispäivä

Helatorstai

Vastaukset

Loppiainen, 6.1. (yleinen vapaapäivä): Itämaan tietäjien Betlehemiin saapumisen muistopäivä.

Pitkäperjantai, pääsiäistä edeltävä perjantai, sijoittuu ajalle 20.3.-23.4. (yleinen vapaapäivä): Kristuksen ristiinnaulitsemis- ja kuolinpäivä.

Helluntai, seitsemän viikon kuluttua pääsiäisestä, sijoittuu ajalle 10.5.-13.6. (aina sunnuntai, ei yleensä vaikuta työaikaan): Vietetään Pyhän hengen vuodattamisen ja kristillisen kirkon perustamisen muistoksi.

Marian ilmestyspäivä, sijoittuu ajalle 22.-28.3. (aina sunnuntai, ei yleensä vaikuta työaikaan): Juhlistaa arkkienkeli Gabrielin ilmestymistä Neitsyt Marialle ilmoittamaan Kristuksen tulevasta syntymästä.

Juhannuspäivä, kesäkuun 20. ja 26. päivien välinen lauantai (ei yleensä vaikuta työaikaan, koska lauantai): Kristillisissä kirkoissa Johannes Kastajan syntymän juhla, mistä nimikin johtuu. Suomessa ollut alunperin muinaisuskontoon liittyvä juhla.

Kynttilänpäivä, 2.2. tai sitä seuraavana sunnuntaina, jos se on laskiaissunnuntai, vietetään kynttilänpäivää jo viikkoa aikaisemmin (aina sunnuntaina, ei vaikuta työaikaan): Vietetään 40 päivää joulusta sen muistoksi, että Jeesus vietiin 40 päivän ikäisenä temppeliin ja Simeon siunasi hänet.

Pääsiäispäivä, sijoittuu ajalle 22.3.-25.4. (sunnuntai, ei yleensä vaikuta työaikaan): Jeesuksen ylösnousemuksen juhla. Ylösnousemus on kristillisen uskon ydinkohtia, ja pääsiäinen on kristinuskon vanhin ja tärkein juhla vuodesta.

Toinen pääsiäispäivä, vietetään pääsiäispäivää seuraavana maanantaina eli 23.3.-26.4. (yleensä vapaapäivä): Päivänä muistetaan sitä, että Raamatun mukaan ylösnoussut Jeesus ilmestyi opetuslapsille ja joillekin naisille.

Helatorstai, paikka vaihtelee, koska vietetään 40 päivää pääsiäispäivästä, aina torstaina (yleensä vapaapäivä): Vietetään Jeesuksen taivaaseenastumisen muistoksi.

Lähde: Evl.fi ja Wikipedia

Marja Luumi