Kotimajoitukselle on kysyntää kesäaikaan

13.3.2016 7:15
Kuva: Kai Skyttä
Sonja Harala ja Sanfrid Hasselqvist istuivat iltaa majoittujien kanssa, jos henkilökemiat kohtasivat. Suomalaisesta luonnosta kiinnostuneet he veivät kävelemään Imatran Lammassaareen.
Sonja Harala ja Sanfrid Hasselqvist istuivat iltaa majoittujien kanssa, jos henkilökemiat kohtasivat. Suomalaisesta luonnosta kiinnostuneet he veivät kävelemään Imatran Lammassaareen.

Alkuun imatralaisia Sonja Haralaa ja Sanfrid Hasseqvistia jännitti, miten he tulisivat toimeen heidän puutalonsa yläkerrassa majoittuvien turistien kanssa. Ongelmia ei kuitenkaan ilmennyt.

— Kaikki vieraat ovat potentiaalisia ystäviä, Hasselqvist sanoo.

Sysäys kotimajoitukseen lähti Airbnb:stä kertoneesta lehtijutusta ja pariskunnan tyhjillään olevasta yläkerrasta.

Imatralaispariskunta aloitti kotimajoittamisen vuoden 2015 huhtikuussa ja jatkoi syyskuun loppuun. Varauksia ehti olla kesäkaudessa kolmisenkymmentä. Talvikausi vaikutti hiljaiselta, joten tällä hetkellä yläkerrassa asuu vakituinen vuokralainen.

Yläkerrassa majoittui kesällä reissaajia Venäjältä, Romaniasta, Yhdysvalloista, Sveitsistä, Itävallasta, Saksasta, Ranskasta ja Suomesta.

Osa halusi selvästi olla omissa oloissaan. Toisten kanssa henkilökemiat natsasivat, ja heidän kanssaan pariskunta istui iltaa ja paransi maailmaa.

— Tietysti majoittaminen työllistää jonkin verran, koska pitää vastaanottaa vieraita ja vaihtaa petivaatteita, mutta se on vaivan arvoista, Hasselqvist kertoo.

Tällä hetkellä kotimajoitusta ei ole Lappeenrannan ja Imatran seudulla merkittävää määrää, mutta kotimajoituksen tarve lisääntyy tulevaisuudessa, arvioi Suvi Ahola Gosaimaasta.

Yksityisten tarjoamalle majoitukselle on kysyntää varsinkin suurtapahtumien aikaan. Esimerkkinä Ahola mainitsee kesällä järjestettävät Imatran ajot, jolloin majoitusvirta suuntautuu myös Lappeenrannan seudulle.

Hanna Sipinen