Viljelijät osoittivat mieltään myös Kuutostiellä

12.3.2016 6:28
Kuva: Kai Skyttä
Risto Haikola (vas.) ja Teemu Räihä ehtivät kokoontumispaikalle ensimmäisinä. Hannele Käppi oli marssijoiden yhteyshenkilö.
Risto Haikola (vas.) ja Teemu Räihä ehtivät kokoontumispaikalle ensimmäisinä. Hannele Käppi oli marssijoiden yhteyshenkilö.
Lemiläinen Piia Junnikkala toi  lapsensa Ilonan ja Onnin katsomaan traktorimarssia.

Marssivauhti oli 28 kilometriä tunnissa. 22 viljelijää ajoi traktorilla Lappeenrannan Selkäharjusta Luumäelle samaan aikaan, kun 3 000 viljelijää osoitti mieltään Helsingin Senaatintorilla.

Tuottajahintojen lasku ja tukimaksujen viivästymiset olivat suivaannuttaneet maataloustuottajat.

— Näkyvyys on ainoa vaihtoehto, ei meillä ole muuta mahdollisuutta asiamme ajamiseen, lappeenrantalainen maitotilallinen Risto Haikola totesi joukkojen kokoamispaikalla Mikkelintien rampin tuntumassa.

Toimeentulo nyt ja tulevaisuudessa askarruttaa.

— Meillä on maatalousyhtymä ja 34 lehmän parsinavetta Kiialassa. Isompaa ei ole varaa rakentaa, vastikään viljelijän vastuun ottanut Teemu Räihä totesi.

Jos parannusta toimeentuloon ei tule, on Räihällä varasuunnitelma.

— Valion haalari vaihtuu pysyvästi Komatsun haalariin, keskityn kokonaan metsäkoneurakointiin.

Lemiläinen Piia Junnikkala oli pysäköinyt Kuutostien laitaan jo hyvissä ajoin. Hän oli tuonut myös lapsensa Ilonan ja Onnin katsomaan traktoreita. Junnikkala saattoi samalla seurata Helsingin tapahtumia kännykkänsä näytöltä.

Ja Helsingissähän tapahtui. Viljelijöiden kiukun nostattanut Maaseutuvirasto ilmoitti, että sen ylijohtaja Leena Tenhola siirretään syrjään.

— Uskon, että viljelijöiden reaktiot ja tämä tempaus olivat sitä edesauttamassa, MTK Kaakkois-Suomen johtokunnan jäsen Helena Pesonen kommentoi.

Aiheesta ja tunnelmista laajemmin painetussa lehdessä ja Etelä-Saimaan mobiilisovelluksessa.

Kaija Lankia | Hanna Sipinen