Uukuniemelle perustettiin vapaavaltio — puheenjohtajalla on sen passikin

12.3.2016 20:35 | Päivitetty: 12.3.2016 20:45
Kuva: Auli Terävä
Pentti Tourulan kädessä on vapaavaltion ”passi”. Yhdistyksen kotisivuille hän kirjoittaa tärkeänä pitämistään asioista.
Pentti Tourulan kädessä on vapaavaltion ”passi”. Yhdistyksen kotisivuille hän kirjoittaa tärkeänä pitämistään asioista.

Parikkalan Uukuniemelle on perustettu yhdistys nimeltä Suomalais-Karjalainen Vapaavaltio. Sen puheenjohtaja on Pentti Tourula, joka asuu Uukuniemen kirkonkylässä.

— Idea yhdistyksen perustamiseen tuli henkilöiltä, jotka eivät halua julkisuutta. Ajattelin vetää tätä puolenkymmentä vuotta ja ehkäistä näin myös dementoitumista täällä Uukuniemen perukoilla, selittää 77 vuotta täyttävä mies.

Julkisuuteen eivät tule muutkaan mahdolliset vapaavaltion jäsenet. Yhdistyksen verkkosivuilla esiintyy vain puheenjohtaja Tourula. Vapaavaltion tarkoituksesta siellä on pitkä määritelmä:

— Vapaavaltion tarkoitus on edistää suomalaisten ja karjalaisten oikeuksia omaan kulttuuriin, perinteisiin ja uskoon pohjoiseurooppalaisena alkuperäiskansana kansallisen lainsäädännön ja kansainvälisten sopimusten mukaan.

Tourula hakee yhdistykselle kannatusjäseniä, myös lehti-ilmoituksilla.

— Nakkaan verkot ja katson, mitä sinne jää, hän sanoo.

Tourula on maisterismies, joka opinnoissaan erikoistui kalojen elämään. Työelämässä hän toimi opetusalalla sekä johti yrityksiä Suomessa ja ulkomailla. Uukuniemelle hän muutti vaimonsa Rimman kanssa vuonna 1999.

Auli Terävä, Leena Sallinen