Päättäjien usko soteuudistukseen alkaa horjua Etelä-Karjalassa

12.3.2016 6:09

Enemmistö Etelä-Karjalan päättäjistä uskoo hallituksen soteuudistuksen valmistuvan hallituskauden aikana. Pessimismi näyttää kuitenkin valtaavan alaa.

Etelä-Saimaa kysyi 28:lta maakunnan kuntapäättäjältä ja kansanedustajalta luottavatko he pitkään valmistellun sosiaali- ja terveysuudistuksen vihdoin valmistuvan tällä hallituskaudella.

25 tavoitetusta vastaajasta 16 sanoi kyllä, 6 vastasi ei ja 3 ei osannut sanoa.

Kaupunginjohtajista kumpikin vastasi kyllä, mutta kummankin puheista kuultaa rivien välissä epäluulo.

— Jälleen kerran vaikealta näyttää. Olisi toivottavaa, että asiat saataisiin kuntoon. Tätä on riittävän kauan vetkuteltu, Imatran Pertti Lintunen sanoo.

Lappeenrannan Kimmo Jarva sanoo uskovansa, koska haluaa uskoa.

— Pidän todella tärkeänä, että sote nyt syntyy. Asiassa on ollut vaikeuksia perustuslain kanssa ja nyt mukaan on tullut viiden alueen malli, mutta olen optimisti ja uskon, että tämä silti syntyy.

Pienimmissä kunnissa epäluottamus on vankempaa. Lemin, Savitaipaleen ja Ruokolahden kunnanjohtajat vastasivat ei. Luumäen Anne Ukkonen taas on kahden vaiheilla.

— Paljon on vielä avoinna olevia kysymyksiä ja selvitettäviä asioita.

Kyllä-vastanneista jotkut arvelivat, että maaliin päästään, mutta eri mallilla kuin hallitus on esittänyt tai niin, että varsinainen päätösten täytäntöönpano viivästyy.

Ruokolahtelainen kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) ei usko soten valmistumiseen. Hän pitää aikataulua epärealistisena, kun ratkaisemattomia asioita on liian paljon.

Savitaipaleen kunnanhallitusta johtava Jukka Vuorinen ihmettelee, miksi ”taas on lähdetty neliskulmaisesta pyörästä liikkeelle”.

— Helkutin vaikeaksi on taas mennyt. Maakuntajutun ja viiden erva-piirin sotkeminen kuvioon on ihan turhaa.

Lue lisää lauantain lehdestä tai Etelä-Saimaan mobiilisovelluksesta.

Timo Laitakari