Lappeenrantalaiset lounasravintolat käyvät kovaa kilpailua asiakkaista

11.3.2016 8:35 | Päivitetty: 11.3.2016 10:33
Kuva: Inka Nordlund
Keskiviikkona lounasaikaan Harapaisten Kapteeninkulmassa oli runsaasti asiakkaita. Ravintola sijaitsee postin vanhassa ruokalassa ja on työmiesten suosiossa. Yrittäjillä on toinen ravintola Kesämäessä. Lounasmyynnin lisäksi Kapteeninkulma hankkii tuloja pitopalvelulla.
Keskiviikkona lounasaikaan Harapaisten Kapteeninkulmassa oli runsaasti asiakkaita. Ravintola sijaitsee postin vanhassa ruokalassa ja on työmiesten suosiossa. Yrittäjillä on toinen ravintola Kesämäessä. Lounasmyynnin lisäksi Kapteeninkulma hankkii tuloja pitopalvelulla.

Kun haluaa mennä Lappeenrannassa arkipäivänä lounaalle, on varaa mistä valita. Kaupunkiin on viime vuosina perustettu lukuisia uusia ravintoloita.

Yrittäjät ovatkin kilpailussa kovilla. Silti Iskender-ravintoloiden omistaja Fersent Yavuz uskaltautui ostamaan Valtakadulla sijaitsevan La Olivan.

Yavuzin mielestä ainoa toimiva kilpailukeino on pitää asiakas tyytyväisenä. Ruuan pitää olla laadukasta ja palvelun toimivaa ja ystävällistä. Salaattipöydän on oltava monipuolinen ja raikas, jälkiruuaksi pitää tarjota kahvia ja pientä makeaa.

Jos lounasasiakkaiden määrä nousee yli 80 ruokailijaan päivässä, yrittäjä voi olla aika tyytyväinen. Välillä määrä on kuitenkin jäänyt 50—60 asiakkaaseen. Alkuvuoteen verrattuna tilanne on kuitenkin parantunut.

Vladimir Issakov on pyörittänyt vaimonsa kanssa Cafe Isaakia Kimpisessä 16 vuotta. Issakovin mukaan tammikuun myynti oli Isaakissa kaikkien aikojen huonoin.

— Tammikuun jälkeen on onneksi hieman vilkastunut.

Issakov uskoo, että asiakasvirran hiljentymiseen on useampiakin syitä. Yksi on ravintoloiden määrän kasvu ja kiristinyt kilpailu. Iso vaikutus on myös sillä, onko lähistöllä isoja rakennustyömaita. Työmiehet hakeutuvat yleensä syömään lähimpään lounaspaikkaan.

— Kun esimerkiksi Kultaista kolmiota rakennettiin, meillä oli tosi vilkasta. Onneksi Koulukadulla ryhdytään ilmeisesti saneeraamaan useampaakin kerrostaloa.

La Olivan kanssa samassa korttelissa toimiva Indiana Curry sai perustamisensa jälkeen nopeasti kilpailijoita kahdesta uudesta nepalilaisravintolasta.

— Lounasmyynti on laskenut noin 30 prosenttia, mutta on silti vielä ihan ok. Sen sijaan illalla on hiljaisempaa, yrittäjä Didar Hosain kertoo.

Ravintola Centre uudessa liikekeskuksessa yrittää vastata kilpailuun muun muassa lähiruualla ja uudenlaisella tarjouskampanjalla. Lounaasta saa alennusta, jos tulee syömään vasta yhden jälkeen. Tämä sopii monille eläkeläisille, joista onkin muodostunut ravintolalle tärkeä ja iso asiakasryhmä.

Harapaisissa toimiva Kapteeninkulma oli ainakin keskiviikkona lounasaikaan lähes täynnä asiakkaita. Yrittäjä Marco Cianin mukaan pitkät perinteet omaava lounasravintola ei ole yhtä suhdanneherkkä kuin monet keskustan ravintolat.

Silti paremminkin voisi mennä. Kapteeninkulma hankkii tervetullutta lisätuloa tarjoamalla pitopalvelua.

Riina Nokso-Koivisto