Jo nuoret tytöt ohjeistetaan tutkimaan rintojaan rintasyövän varalta — voiko mies vastaavasti havaita mahdollisen eturauhassyövän merkit ajoissa?

11.3.2016 22:05
Kuva: MIKA STRANDÉN
Naisia kehoitetaan tutkimaan rintojaan säännöllisesti sen jälkeen kun kuukautiset ovat alkaneet.
Naisia kehoitetaan tutkimaan rintojaan säännöllisesti sen jälkeen kun kuukautiset ovat alkaneet.

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä, mutta voiko sitä mitenkään itse havaita jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa?

Rintasyöpä puolestaan on naisten yleisin syöpä, mutta jo nuoria tyttöjä kehoitetaan ja ohjeistetaankin tutkimaan rintojaan säännöllisesti, jotta mahdolliset poikkeamat havaittaisiin ajoissa.

— Useinhan me epäsuorasti tutkimme rintoja jo luonnostaan, esimerkiksi suihkussa saippuoidessamme, gynekologi Johanna Sirenne-Raivio Felicitas-Klinikalta Lappeenrannasta toteaa.

Voiko mies vastaavasti tutkia mitään itsessään?

— Kiveksissä jos huomaa jotakin ylimääräistä, niin herkästi kannattaa käydä sitä lääkärille näyttämässä. Tavanomaisesti sen kyllä huomaa tutkimattakin. Kiveskasvaimet ovat onneksi suhteellisen harvinaisia, mutta ne ovat yleisimpiä alle 40-vuotiaiden miesten syövistä, urologian erikoislääkäri Sebastian Becker Etelä-Karjalan keskussairaalasta kertoo.

— Eturauhasongelmista on tehty seulontakokeita, mutta niistä ei ole todettu olevan samanlaista hyötyä kuin esimerkiksi naisilla kohdunkaulansyövän toteamisessa papa-kokeen avulla. Eturauhassyöpä on aika rauhallinen syöpä yleensä. Se tulee yleensä myös hieman myöhemmällä iällä, yli 70-vuotiaana, Becker jatkaa.

Rintasyövästä muistuttaa ja ohjeistaa jatkuvasti rintasyöpätutkimukseen ja -neuvontaan varoja keräävä Roosa nauha -kampanja. Miehille vastaavantapainen kampanja on Movember, jolla rahoitetaan muun muassa eturauhassyövän tutkimukseen.

Anniina Meuronen