Hovioikeus: Ladattu revolveri ja tappopuheet olivat henkirikoksen valmistelua — 1983 syntynyt imatralaismies sai harvinaisen tuomion

11.3.2016 7:22

Imatran Meltolassa ladatun revolverin kanssa tuttavaansa uhkailleen miehen tuomio koveni Itä-Suomen hovioikeudessa vuoden ja neljän kuukauden vankeudeksi.

Hovioikeus antoi tuomionsa törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta torstaina. Kyseinen rikosnimike tuli lakiin vasta elokuussa 2013, ja tuomioita sen perusteella on annettu vasta vähän.

Etelä-Karjalan käräjäoikeudelle Meltolan tapaus oli ensimmäinen kerta, kun oikeus käsitteli törkeää henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelua.

1983 syntynyt mies etsi helmikuussa 2015 Armino-revolverilla aseistautuneena meltolalaista entistä työntekijäänsä, joka oli hänelle velkaa.

Mies kertoi taksikuskille ja tuttavansa avopuolisolle aikovansa tappaa tuttavansa. Aie jäi, koska uhattu ei ollut kotona.

Oikeudessa mies kiisti syyllistyneensä törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmisteluun.

Huhtikuussa 2015 Etelä-Karjalan käräjäoikeus hylkäsi miehen saaman syytteen törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

Käräjäoikeuden mielestä mies oli vapaaehtoisesti luopunut kyseisen rikoksen valmistelusta, kun hän oli aseineen oma-aloitteisesti poistunut tuttavansa talon luota.

Käräjäoikeus antoi miehelle 50 päivän vankeustuomion pelkästä ampuma-aserikoksesta. Lisäksi hän menetti aseen patruunoineen valtiolle.

Syyttäjä valitti hovioikeuteen siitä, että käräjäoikeus oli hylännyt syytteen törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

Hovioikeuden tuomioon voi hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta 9. toukokuuta mennessä.

Outi Salovaara