Pilkkivätkö eläkeläiset ahvenet koululaisten nenän alta Lemillä?

10.3.2016 18:00
Kuva: Kai Skyttä
Vaikka pilkillä oli 140 koululaista, omassa rauhassakin sai kaloja narrata.
Vaikka pilkillä oli 140 koululaista, omassa rauhassakin sai kaloja narrata.

Ahvenet ja särjet piilottelivat syvänteissä. Vain harva niistä tarttui koululaisten pilkkiin Lemin Kotalahdessa torstaina, kun Kivijärven Kalaveikot nyt jo kymmenennen kerran tartuttivat kalastusinnostusta Lemin, Luumäen ja Savitaipaleen seitsemäsluokkalaisiin.

Syyksi vähäisiin saaliisiin arveltiin samoilla vesillä päivää aikaisemmin järjestettyä eläkeläisten pilkkikisaa. Parhaimmillaan kuuden kilon saaliillaan he verottivat Kotalahden kalakantaa. Poratuista rei’istä paistava valo karkotti loputkin pimeässä viihtyvistä kaloista.

Yksi saalista saanut pilkkijä oli luumäkeläinen Jesse Kontula. Hän sai yhden ahvenen.

— Se on ensimmäinen pilkillä koskaan saamani ahven, hän kertoi.

Vaikka saalis oli laiha, Kontula piti retkeä Kivijärven jäälle vaivan arvoisena. Ainakin hän sai oppia pilkkimiseen, kun Pirjo Huopainen Kalaveikoista kädestä pitäen opasti talvikalastuksen saloihin.

Nuori pilkkijä alkaa olla harvinaisuus.

— SM-kisoissa vielä on nuorten sarjoissakin osanottajia, mutta muissa kisoissa heitä ei juuri näe, Huopainen kertoo.

Hän arvelee, että nuorten vähäinen kiinnostus johtuu ainakin osaksi heidän vanhemmistaan, jotka eivät lähde itsekään pilkille. Koulujen yhteinen pilkkiretki seitsemännellä luokalla saattaa sytyttää kipinän kalastukseen, mutta se ei riitä liekin ylläpitämiseen.

Kalaveikot on vuodesta 2007 sytyttänyt pilkkikipinää kolmen kunnan seitsemäsluokkalaisille. Tapahtuma on ollut niin oppilaiden kuin opettajienkin mieleen.

— Kun Lemin koulukeskuksen rehtori Eero Kuokkanen jäi eläkkeelle, hän soitti ja vannotti meitä jatkamaan perinnettä, Erkki Huopainen kertoo.

Aiheesta enemmän perjantain painetussa lehdessä ja Etelä-Saimaan mobiilisovelluksessa.

Kaija Lankia