Lappeenranta aikoo rajoittaa lasten oikeutta päivähoitoon

10.3.2016 17:30
Kuva: Inka Nordlund
Lappeenrannan valtuusto linjaa huhtikuussa, miten kaupunki soveltaa eduskunnan päivähoito-oikeuteen säätämiä muutoksia. Kuvassa Lappeen päiväkodin lapset ulkoilivat viime tammikuussa.
Lappeenrannan valtuusto linjaa huhtikuussa, miten kaupunki soveltaa eduskunnan päivähoito-oikeuteen säätämiä muutoksia. Kuvassa Lappeen päiväkodin lapset ulkoilivat viime tammikuussa.

Lappeenrannan kaupunki valmistelee subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamista vain osapäivähoitoon. Asiaa koskeva lakimuutos astuu voimaan elokuun alussa, ja kaupunki päättää keväällä, miten asian vie käytäntöön.

Uuden lain mukaan lapsen oikeus päivähoitoon rajautuu 20 tuntiin viikossa, kun vanhemmat eivät käy työssä tai opiskele ja kun ei ole muuta erityistä tarvetta kokopäivähoitoon.

Suomen kaupungeista muun muassa Espoo, Helsinki ja Tampere ovat jo ilmoittaneet, etteivät muuta asiassa käytäntöjään.

Lappeenrannassa virkamiehet esittävät, että kaupunki toimisi asiassa lain mukaan. Kasvatus- ja opetuslautakunta pui asiaa maanantaina. Asiasta päättää kaupunginvaltuusto huhtikuussa.

Eduskunta on päättänyt muistakin päivähoidon ehtojen heikennyksistä. Yli kolmivuotiaiden ryhmäkokoja on mahdollisuus kasvattaa ja päivähoitomaksuihin on tulossa korotuksia.

Yli 3-vuotiaiden ryhmäkokoja Lappeenrannan virkamiehet suurentaisivat maltillisemmin kuin laki antaa myöden. Esityksen mukaan ryhmiä kasvatettaisiin lähtökohtaisesti vain vuorohoitoa antavassa Keltun päiväkodissa. Perusteluna on, että vuorohoidossa hoidon tarve vaihtelee niin paljon, etteivät kaikki lapset ole koskaan paikalla yhtä aikaa.

Hallitus perusteli subjektiivisen päivähoidon rajoittamista ja ryhmäkokojen kasvattamista kuntien kustannussäästöillä. Lappeenrannassa arviot säästöistä ovat vielä hyvin epämääräisiä: niitä uskotaan tulevan, mutta summia ei uskalleta arvioida.

Lue lisää perjantain lehdestä tai Etelä-Saimaan mobiilisovelluksesta.

Timo Laitakari