300 vuotta vanha työväline — Tuomas Ylinen soittaa laatusoittimilla

10.3.2016 10:30
Kuva: Inka Nordlund
Tuomas Ylinen on soittanut Testore-sellolla viisi vuotta ja jatkaa ainakin seuraavat viisi. Se on neljäs arvosoitin sellistin uralla. — Minulla on ollut hyvä tilanne: olen saanut soittaa aikuisikäni laatusoittimilla.
Tuomas Ylinen on soittanut Testore-sellolla viisi vuotta ja jatkaa ainakin seuraavat viisi. Se on neljäs arvosoitin sellistin uralla. — Minulla on ollut hyvä tilanne: olen saanut soittaa aikuisikäni laatusoittimilla.

Sellisti Tuomas Ylinen soittaa Lappeenrannan kaupunginorkesterin (LKO) kamariyhtyeen kanssa Franz Schubertin Jousikvinteton Raatihuoneella tänään torstaina.

Raatihuone on intiimi ja hieno miljöö, jossa on hyvä akustiikka.

Tuomas Ylinen

Ylinen on soittanut selloa 6-vuotiaasta ja kerännyt palkintoja sellokilpailuista sekä Suomessa että ulkomailla.

Miksi soitat selloa, Tuomas Ylinen?

— Siihen on looginen selitys. Isoveljeni soitti selloa. Pyörin hänen soittotunneillaan pienenä, ja halusin kovasti itsekin aloittaa soittamaan. Sillä tiellä ollaan, eikä ole koskaan tullut mikään muu ammatti mieleen.

Soittimesi, Suomen kulttuurirahaston Testore-sello, on vuodelta 1718. Mikä siinä on erityistä?

— Se on loistava soitin, josta löytyy hienoa italialaista laatua. Se on perusluonteeltaan kenties tummaääninen, mutta sisältää muitakin sävyjä. Sillä on solistinen, iso ääni, ja sen kanssa on mukava tehdä töitä.

Raatihuone on harvinainen konserttipaikka. Millaisia keikkapaikkoja on jäänyt uraltasi mieleen?

— Triona on joskus soitettu konsertti Lontoon Wigmore Hallissa, joka jäi mieleen fantastisesta akustiikasta. Myös Wienin Musikverein (Wienin Filharmonikkojen kotisali) oli hieno kokemus.

— Jokainen konserttipaikka on omanlaisensa, ja joka paikassa on omat hienot puolensa. Olen soittanut kerran aiemmin Raatihuoneella, joka on intiimi ja hieno miljöö ja jossa on hyvä akustiikka.

Esität Schubertin Jousikvinteton. Mitä ajattelet teoksesta?

— Se on fantastisen kaunista musiikkia. Esitän sitä nyt kolmatta kertaa. En ole liikaa halunnut soittaa sitä. Se on erityisen kaunis ja upea teos, ja suhtaudun siihen erityisellä arvokkuudella ja nöyrästi.

— Tähän konserttiin liittyy kunnon harjoitusperiodi, ja on kiva tutustua sävellykseen uudestaan ja tutkia, mitä partituurista löytyykään. Koko sävellys on valtavan hieno matka, ja siinä on upea tunnelma.

LKO:n kamariyhtyeet Raatihuoneella 10.3. kello 19. Ohjelmassa August Klughardtin Puhallinkvintetto ja Franz Schubertin Jousikvintetto.

Tuomas Ylinen

Helsingin kaupunginorkesterin (HKO) soolosellisti. Soittanut HKO:ssa vuodesta 2006.

Syntynyt Helsingissä vuonna 1982.

Naimisissa, ei lapsia.

Pitää erityisesti siitä musiikista, jota juuri nyt soittaa.

Musiikin ohella pitää nikkaroinnista ja muista mökkiaskareista.

Petteri Värtö