Venäläiset ostivat Suomesta kiinteistöjä puolet vähemmän kuin edellisvuonna

9.3.2016 11:03
Kuva: Mikko Hannula
Ainonkadun varren vanha pappila Lappeenrannassa myytiin viime vuonna venäläistaholle 766 000 eurolla. Keskimääräinen kauppahinta Etelä-Karjalassa oli murto-osa tästä, 115 000 euroa
Ainonkadun varren vanha pappila Lappeenrannassa myytiin viime vuonna venäläistaholle 766 000 eurolla. Keskimääräinen kauppahinta Etelä-Karjalassa oli murto-osa tästä, 115 000 euroa

Venäjällä asuvien into ostaa Suomesta kiinteistöjä hiipui viime vuonna selvästi. Maanmittauslaitoksen keskiviikkona julkaisemien tilastojen mukaan venäläiset ostivat vuonna 2015 Suomesta enää 127 kiinteistöä, kun edellisvuonna määrä oli kaksinkertainen 254. Huippuvuonna 2008 venäläiset ostivat Suomesta 780 kiinteistöä.

Viime vuonna rahaa kauppoihin kului noin 14 miljoonaa, kun vuonna 2014 summa oli lähes 27 miljoonaa.

Etelä-Karjalassa kehitys oli viime vuonna saman suuntainen kuin koko maassa, mutta vielä rajumpi. Venäläiset ostivat maakunnasta 37 kiinteistöä noin 4,3 miljoonalla eurolla. Edellisenä vuotena kauppoja tehtiin 86 kappaletta ja rahaa meni 9,7 miljoonaa euroa.

Etelä-Karjala on Suomen maakunnista yhä selvä ykkönen venäläisten ostokohteena. Lähes kolmasosa kaikista venäläisten kiinteistöostoista kohdistuu Etelä-Karjalaan.

Jos venäläiset jätetään pois laskuista, ulkomaalaisten kiinteistöostot Suomesta lisääntyivät viime vuonna. Erityisesti Pohjoismaiden ulkopuolisten EU-maiden kansalaiset lisäsivät ostoja.

Viime vuonna ulkomaalaiset ostivat Suomesta 424 kiinteistöä, mikä on 68 kauppaa vähemmän kuin 2014. Rahaa kauppoihin kului 52,4 miljoonaa euroa, mikä on kuitenkin 0,6 miljoonaa enemmän kuin 2014: kauppojen keskihinnat siis kasvoivat selvästi.

Myös Etelä-Saimaa on seurannut vuosien ajan venäläisten kiinteistökauppoja Etelä-Karjalan kunnissa. Etelä-Saimaan selvityksessä viime vuodelta näkyy sama trendi kuin Maanmittauslaitoksen tilastoissa mutta loivempana. Viime vuonna merkille pantavaa oli se, että venäläiset myivät Etelä-Karjalassa paljon kiinteistöjään suomalaisille.

Etelä-Saimaan ja Maanmittauslaitoksen luvut eroavat toisistaan, koska Etelä-Saimaan tilastoissa on mukana myös kaupat, joissa venäläiset ovat myyjinä, ja koska venäläisiksi on laskettu myös venäläistaustaiset Suomen kansalaiset ja venäläisten hallitsemat suomalaiset yhtiöt.

Timo Laitakari