Matkatoimistovirkailija Minna Väistö on järjestänyt matkoja Neuvostoliittoon ja Venäjälle yli neljännesvuosisadan ajan

9.3.2016 9:40
Kuva: Matti Saarela
Tiistaina Minna Väistön työpaikkalle oli tuotu komea tulppaanikimppu juhlistamaan naistenpäivää.
Tiistaina Minna Väistön työpaikkalle oli tuotu komea tulppaanikimppu juhlistamaan naistenpäivää.

Parikkalalaisella Minna Väistöllä on yli neljännesvuosisadan kokemus matkailualalta.

Muistan hyvin ne ajat, jolloin sinne vietiin purkkaa ja sukkahousuja ja hotellin siivoojat yrittivät ostaa matkailijoilta vaatteet päältä.

Minna Väistö

— Aloitin vuonna 1989 työt helsinkiläisessä matkatoimistossa. Menin töihin Finnsov Toursiin heti ylioppilaskirjoitusten jälkeen. Olin juuri päässyt koulusta. En osannut edes ajatella, mitä sitä haluaisi tulevaisuudessa tehdä. Tämä työ jotenkin napsahti heti kohdalleen ja tällä tiellä olen yhä.

— Olen pitänyt alusta pitäen matkailutyöstä. Tässä työssä ei ole yhtään samanlaista päivää tai asiakasta.

Väistön ensimmäinen työpaikka ei ollut mikä tahansa matkatoimisto, vaan vielä tuolloin mahtava Finnsov Tours, jolla oli melkein virallinen asema Neuvostoliittoon suuntautuvien ryhmä- ja liikematkojen järjestäjänä.

— Silloin kun minä aloitin, järjestimme liikematkoja ja seuramatkoja. Minä olin seuramatkojen tuotannossa ja niitä tehtiin silloin todella paljon.

Väistö tuli alalle aikana, jolloin myös tavalliset kaduntallaajat hoitivat ystävällisiä ja luottamuksellisia idänsuhteita vodkan voimalla ja harrastivat kahden välisiä bilateraalisia kauppasuhteita salakuljettamalla matkatavaroissaan Neuvostoliittoon farkkuja ja sukkahousuja.

Uransa alussa Väistö saattoi viimeisiä vodkaturisteja matkaan.

— Muistan hyvin ne ajat, jolloin sinne vietiin purkka ja sukkahousuja ja hotellin siivoojat yrittivät ostaa matkailijoilta vaatteet päältä.

— Minä toimin tuolloin matkanjohtajana muun muassa Sortavalan ja Pietarin matkoilla ja toimin Moskovaan suuntautivilla junamatkoilla saattajana. Saattaja hoiti ryhmän junaliput ja jäi itse pois junasta Kouvolassa.

Vuosien varrella tavat ovat muuttuneet. Väistön mukaan harva enää lähtee Venäjälle halvan viinan perässä.

— Alkoholi ei enää ole Venäjällä erityisen halpaa.

Matkoilla sattuu ja tapahtuu. Väistön tiukin paikka ei ole kuitenkaan tullut vastaan Venäjällä, vaan Helsingissä.

— Kaiken näköisiä ryhmiä on sattunut reissuun, mutta kaikkein pahin reissu oli se, kun olin valvojana yhdeksäsluokkalaisten luokkaretkellä Helsingissä. Niille pennuille en lähde ikinä enää valvojaksi, mieluummin vedän vaikka näitä jokavuotisia KHL:n lätkäfanien reissuja Venäjällä.

Väistön mukaan Venäjän ohella myös Suomi ja varsinkin Helsinki ovat muuttuneet, eivätkä kaikessa hyvään suuntaan. Väistö on itse syntynyt ja kasvanut Helsingissä. Ylioppilaaksi hän kirjoitti Helsingin Suomalais-venäläisestä koulusta.

— Tänä päivänä ymmärrän venäjää paremmin kuin puhun sitä, mutta tulen tarvittaessa ja tiukan paikan tulen kyllä toimeen sillä.

Parikkalaan perhe muutti vuonna 2008

— Meillä oli alunperin Parikkalassa mökki, joka innoitti mieheni palaamaan lapsuuskesien maisemiin ja hankki meille Simpeleenjärven rannalta tontin myös taloa varten. Kävin vielä vuoden töissä Helsingissä, mutta sitten sain paikan Imatralta Itämatkoista.

Minna Väistö

Syntynyt Helsingissä vuonna 1970.

Kirjoitti ylioppilaaksi Helsingin Suomalais-venäläisestä lukiosta vuonna 1989.

Aloitti työt Finnsov Toursissa vuonna 1989.

Matti Saarela