Sisäministeri Orpo: Turvapaikanhakijoiden terrorikytköksiin suhtaudutaan vakavasti

8.3.2016 19:21

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) vakuuttaa, että turvapaikanhakijoiden mahdollisiin terrorismikytköksiin suhtaudutaan vakavasti.

— Turvapaikanhakijavyöryyn liittyy riskejä, että joukossa on henkilöitä, joilla on kytköksiä terrorismiin. He eivät välttämättä itse ole terroristeja, mutta heillä voi olla jonkinlaisia kytköksiä näihin. Kaikki tehdään, mitä voidaan, että mahdollisesti pahoissa aikeissa olevat saadaan joukosta esille.

Orpon mukaan terrorismin torjunnasta päävastuun kantava suojelupoliisi on saanut lisäresursseja ja se käy jatkuvasti läpi maahantulijoita yhdessä muiden viranomaisten kanssa.

Suojelupoliisi arvioi loppuvuodesta, että Suomessa on noin 300 henkilöä, joilla on kytkentöjä terrorismiin. Orpon mukaan turvapaikanhakijoiden joukossa tällaisten henkilöiden määrä ei toistaiseksi ole suuri.

Lännen Median kyselyssä viikonloppuna selvisi, että noin neljä viidestä suomalaisesta poliisista uskoo turvapaikanhakijoiden heikentävän suomalaisten turvallisuutta. Orpo ei ole tiedosta yllättynyt.

— Maahan on tullut yhtäkkiä 30 000 turvapaikanhakijaa, ja poliisi on tekemisissä pääasiassa siihen liittyvien negatiivisten ilmiöiden kanssa. Olisi erikoista, jos kyselyn tulos olisi ollut joku muu.

Lue Petteri Orpon haastattelu keskiviikon lehdestä tai Etelä-Saimaan mobiilisovelluksesta.

Timo Laitakari