Paperimiehet odottavat jatkoneuvotteluja

8.3.2016 7:00
Kuva: kai skyttä
Paperiliiton valtuuston puheenjohtaja Ilkka Nokelainen sanoo, että sopimuspaketin sisältö konkretisoituu vasta toukokuussa.
Paperiliiton valtuuston puheenjohtaja Ilkka Nokelainen sanoo, että sopimuspaketin sisältö konkretisoituu vasta toukokuussa.

Paperiliiton valtuuston imatralaisen puheenjohtajan Ilkka Nokelaisen mielestä työmarkkinapolitiikassa onnistuttiin pysyttelemään oikealla tiellä.

— Tällainenkin sopiminen on pienempi paha, jos vaihtoehtona olivat pakkolait, Nokelainen kommentoi SAK:n hallituksen päätöstä kilpailukykysopimuksen alustavasta hyväksymisestä.

Nokelainen sanoo silti ymmärtävänsä PAMilaisia ja muita sopimuksesta vetäytyneitä.

Nokelainen korostaa, että vasta liittojen väliset soveltamisneuvottelut näyttävät, miten kattava kilpailukykysopimuksesta tulee. Paperiliiton valtuusto päivittää tilannetta toukokuussa.

Suomen malliin jäi vielä paljon epäselvää. Tätä mieltä on UPM:n Kaukaan paperiliittolaisten pääluottamusmies Kari Rikkilä SAK:n hyväksymästä kilpailukykypaketista.

— Totta kai neuvotteluja täytyy jatkaa, ja toukokuun loppuun mennessä tiedetään, mitä paketti pitää sisällään. Silloin annetaan myös lopulliset vastaukset.

SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn esitys vientialojen palkkajohtajuudesta syksystä 2017 alkaen on yksi Rikkilää mietityttävä asia.

— Vaikea sanoa, onko se hyvä vai huono juttu. Siihen liittyy myös uuden liiton syntyminen, eli kuinka nopeasti se rakentuu. Ovatko metalli, paperi, puu ja Team silloin samassa veneessä.

Rikkilä sanoo, että heidän alallaan työpaikat eivät lisäänny, tulipa millainen sopimus hyvänsä. Pääluottamusmiehen mielestä kustannusloikissa hyötyvät firmat, eivät työntekijät tai valtio.

Matti Veijalainen | Heikki Sopanen