Näinikkää-ohjelmassa syntyi 5,37 miljoonan euron projektit Länsi-Saimaan alueelle

8.3.2016 14:44
Kuva: Kaisa Juntunen
Leader-rahalla tuettiin muun muassa skiittojen rakentamista Ilkonsaareen, joka on suosittu veneilykohde Suur-Saimaalla Taipalsaaren aluevesillä.
Leader-rahalla tuettiin muun muassa skiittojen rakentamista Ilkonsaareen, joka on suosittu veneilykohde Suur-Saimaalla Taipalsaaren aluevesillä.

Leader Länsi-Saimaa ry:n Näinikkää-ohjelmassa myönnettiin seitsemän vuoden aikana tukea 114 eri projektille. Ohjelman kokonaisrahoitus vuosina 2008—2015 oli 5,37 miljoonaa euroa.

Leader Länsi-Saimaa kanavoi rahat Lappeenrannan, Lemin, Savitaipaleen, Taipalsaaren, Luumäen ja entisen Suomenniemen kunnan maaseutualueiden ja yritystoiminnan kehittämiseen.

Rahoituskohteita olivat muun muassa muassa muassa 17 kylätalon tai kokoontumispaikan rakentaminen tai kunnostus ja kymmenen matkailukohteen perustaminen tai uudistaminen tai uudistamista.

Esimerkiksi Saimaan Ilkonsaari muuttui skiittojen saareksi, Savitaipaleen Hakamäen museoalueella järjestettiin teematapahtumia ja Taavetin linnoituksessa Marttilan kylän markkinat. Matkailualan yrityksistä muun muassa Tuhannen Tarinan Talo Luumäellä sekä Ylämaa Mystique kehittivät palveluitaan Leader-tuella.

Ohjelmasta rahoitettiin myös läntisen Pien-Saimaan Kosteikkoasiamies-projektia.

Näinikkää-ohjelman 5,37 miljoonan euron kokonaisrahoituksesta julkinen rahoitus oli yhteensä 3,78 miljoonaa euroa. Siitä EU:n maaseuturahaston ja valtion osuus oli 3,04 miljoonaa euroa ja alueen kuntien osuus 0,74 miljoonaa euroa.

Yksityistä rahaa ohjelman toteutuksessa oli 1,14 miljoonaa euroa, ja talkootyötä tehtiin 900 000 euron edestä.

Leena Sallinen